Lekterapin

Lekterapin har helt klart hjälpt både Gustaf och Lisa hur mycket som helst! Å tänk så många som delar med sig av olika upplevelser, leksaker och glädje :)
 

Lekterapi

Lekterapi är en del av behandlingen inom barn- och ungdomssjukvården.

Barn och ungdomar, 0-19 år, på sjukhus måste få tillfälle att utvecklas och stimuleras precis som friska barn och ungdomar. Lekterapi för barn och ungdomar är en lagstadgad rättighet.

Lekterapins lokaler ligger mitt i barnkliniken och är en viktig plats hos oss. På lekterapin bearbetas mycket som barnen får vara med om och där bedrivs även förberedande verksamhet.

 http://www.lvn.se/om-oss/var-organisation/lanssjukhuset/barn-och-ungdomskliniken1/
 
 
Gustaf har fått delta i många olika aktiviteter :) Det är så bra! Både de sjuka barnen och familjen får något roligt att tänka på. Det bryter liksom den onda spiralen med negativt tänkande som lätt uppstår :)
 
<3 <3 Tacksamhet! Till alla fina människor som finns här i världen <3 <3
 
Här får Gustaf följa med till Timrå brandstation. En fantastisk dag! Att dessutom syskon och kamrater fick följa är ännu mer fantastiskt <3 Gustaf fick välja själv :)
 
 
 
Barnen fick åka från barnklinikens lekterapi med herr brandman i deras buss, som syns på bilden. Vi föräldrar vi tog bilen och följde på. Det fanns jätte mycket roliga saker att titta på i deras garage!
 
 
 
 
 
 
Fika fick vi också :)
 
 
 
 
 
 
 
 
Det är helt otroligt! De har sytt upp kläder för små brandmänn och brandtjejer :)
För ska man få prova på hur det är att vara brandman så ska man ju ha rätt kläder såklart! :)
 
 
 
 
 
 
 
 
Världens snyggaste brandmän om ni frågar mig :)))
 
 
 
 
Så söta små brandmänn :)
 
 
Emil fick följa med han också :) 
 
 
Vilket jubel det blev när brandbilen slog på sirenerna! :) 
 
 
Å så fick barna prova!!! Vilken lycka :)
 
 
 
 Inte nog med att de bjöd på fika! Alla barnen fick varsina presenter :)
 
 




 
 Här kommer bilder från Jul firandet 2011 med grabbarna från TIK :)
 
Vem vill inte dela en heldag med sina idoler? :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Även kallad "Bagarn"
 
 
 
 
Tänk att få spela hockey med stor grabbarna! :) Å de bjöd verkligen på sig själva! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bordtennis med grabbarna blev det också :)
 
 
 
 
Självklart lite biljard i tonårsrummet :)
 
 
 
Tomten kom med jätte mycket fina paket till Lekterapin :) Jätte bra för alla barn som blir sjuka och behöver lite sysselsättning under sjukhusvistelsen :)
 
 
 
 
 
 
 
Lisa fick prova och leka sjuk och prova olika apparater hon också :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gustaf har inte behövt sitta i rullstol, men det är ju så roligt att köra runt :) så den får nog ta och byta däck ;) hihihi
 
 
Lite kinect med grabbarna vart det också :) Boxning tyckte Gustaf var roligt :)
 
 
 
 
Å så var ju självklart ST där och fotograferade och skrev ett reportage....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 




 
 Även Sundsvalls Hockey bjöd in lekterapin. Gustaf och Lisa hade turen att få följa med och titta på en match :) Lekterapin fick en gåva av klubben som barna fick gå fram och hämta på isen :)
 
 

 
 
 
Först blev vi bjudna på fika :)
 
 
 
 
 
Emil fick följa också, men han och mamman gick och gömde sig - för hockey grabbarna tycker ju om att lyssna på så hög musik.
 
 
 
 
 


 
Gustaf fick också en inbjudan till Lekterapidagen :)
 
Samma dag var det träff med alla barn som det senaste året fått diabetes. Det var jätte bra att få träffa andra barn och föräldrar. Men så trött och känslomässigt påverkad man var påvägen hem! 
 
Det var jätte många som kom och gjorde dagen för många barn med olika sjukdomar :) Så fantastiskt att de bjuder till allihopa! <3
 
 
 Dragons 
 
 
 
 
 
En tröja med autografer :)
 
 
 
 
Räddningstjänsten
 
Ambulansen och polisen var också på plats.
 
 
 
 
Näset
 
 
 
Men här var ju Bagarn! Timrå IK i Gustafs hjärta :)
 
 
GIF
 
 
En flagga och en tröja fick Gustaf från GIF :)




Jag höll nästan på att glömma! Men Bio har vi också varit på :) Vi fick presentkort till bio och popcorn av lekterapin :) Även här fick Gustaf bestämma vilken kamrat han ville ta med :)
 

 
 


 
Kärlek! Respekt! You name it :)
 
Det finns mycket bedrövelser och elände här i världen. Men också helt fantastiska människor!!! :)
 
 

Barndiabetesfonden

 
 
 
 
http://www.barndiabetesfonden.se/Stod-oss/SMS-gava/
 
 
 
 

Stevia på Livsmedelsverket

 

På Livsmedelsverket kan man läsa följande:
 
http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Tillsatser-/Stevia-och-steviolglykosider/
 

Vad är Stevia?

Stevia är en växt som på latin heter Stevia rebaudiana L. Den odlas traditionellt i Sydamerika. Växten innehåller söta ämnen, steviolglykosider, som är ungefär 300 gånger sötare än socker. 


Vad är skillnaden mellan Stevia och steviolglykosider?

Stevia är själva växten. Steviolglykosider är de söta ämnen som utvinns ur växten och som nu godkänts som livsmedelstillsats.


Är Stevia godkänt som livsmedel?

Nej, växten stevia i färsk eller torkad form är inte godkänd som livsmedel inom EU. Detta innebär att produkter som innehåller växten Stevia inte får säljas. Däremot får steviolglykosider, E960, användas som tillsats sedan den 2 december 2011. Tillsatsen får användas som sötningsmedel i begränsade mängder. I EU:s tillsatsförordning står det i vilka livsmedel steviolglykosider får användas och i vilka mängder.


Varför är inte växten Stevia godkänd som livsmedel?

Det företag som vill få växten Stevia godkänd som så kallat nytt livsmedel måste lämna underlag till en säkerhetsprövning. Hittills har inget företag lämnat tillräckligt underlag för att en säkerhetsprövning ska kunna göras. Därför är inte Stevia godkänt som nytt livsmedel och får alltså inte säljas i inom EU.


Går det att köpa steviolglykosider i livsmedelsbutiken?


Det är tillåtet att sälja bordssötningsmedel som innehåller tillsatsen steviolglykosider. Sötningsmedlet finns också som tillsats i läsk och andra produkter på marknaden.


Hur vet man att ett livsmedel innehåller steviolglykosider?

Det finns flera livsmedel på marknaden som är sötade med tillsatsen steviolglykosider. Då de företag som vill sälja växten Stevia som livsmedel ännu inte har visat att det är ett säkert livsmedel är det viktigt att inte blanda ihop Stevia med den godkända tillsatsen steviolglykosider.

Att märka produkter som innehåller tillsatsen steviolglykosider med uppgiften ”sötad med Stevia” eller liknande är vilseledande.  Produkterna innehåller inte Stevia utan vissa ämnen, steviolglykosider, som är utvunna ur Stevia.

Steviolglykosider ska precis som andra livsmedelstillsatser stå i ingrediensförteckningen med så kallat funktionsnamn, i det här fallet sötningsmedel, och vedertaget namn eller E-nummer. Exempel: Sötningsmedel steviolglykosider eller Sötningsmedel E 960. 

Dessutom ska uppgiften ”innehåller sötningsmedel” finnas i närheten av livsmedlets namn. Om en produkt innehåller både tillsatt socker och sötningsmedel ska uppgiften ”innehåller socker och sötningsmedel” finnas i närheten av livsmedlets namn.

 

 

Steviolglykosider som bordssötningsmedel

Det ska framgå av produktbeskrivningen vilka sötningsmedel som bordssötningsmedlet är baserat på. Exempelvis ”steviolglykosidbaserat sötningsmedel”. Om produkten innehåller en kombination av flera olika sötningsmedel ska det också framgå av produktbeskrivningen.

 

Uppdaterad: 2012-03-19

 





 

 

Och detta kan man läsa på http://www.slv.se/sv/grupp2/livsmedelsforetag/Aromer-tillsatser-enzymer-och-berikning/Sotningsmedlet-steviolglykosider/

 

 

Sötningsmedlet steviolglykosider

Steviolglykosider är söta ämnen som utvinns ur växten Stevia. Den 2 december 2011 blev steviolglykosider, E 960, godkänt som livsmedelstillsats. I vilka livsmedel och under vilka villkor steviolglykosider får användas framgår av förordning (EU) nr 1131/2011. Detta är en ändring av bilaga II till förordning (EG) nr 1333/2008 om livsmedelstillsatser. Se länk till höger på denna sida.  

 

Märkning av produkter som innehåller steviolglykosider

Det är viktigt att skilja på tillsatsen steviolglykosider (E 960) och växten Stevia, som är ett icke godkänt nytt livsmedel. Läs mer om nya livsmedel till höger på denna sida. Att märka livsmedel, som innehåller steviolglykosider, med uppgiften ”sötade med Stevia” eller något liknande anses vara vilseledande. 

 

Steviolglykosider ska precis som andra livsmedelstillsatser märkas ut med funktionsnamn följt av vedertaget namn eller E-nummer i ingrediensförteckningen.

 

Exempel: Sötningsmedel steviolglykosider eller sötningsmedel E 960.

 

Detta framgår av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2004:27) om märkning och presentation av livsmedel. Se länk till höger på denna sida.

 

Dessutom ska uppgiften ”innehåller sötningsmedel” åtfölja den beteckning under vilken livsmedlet säljs när livsmedlet innehåller sötningsmedel. Om en produkt innehåller både tillsatt socker och sötningsmedel ska uppgiften ”innehåller socker och sötningsmedel” åtfölja livsmedlets beteckning. Detta framgår av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2002:27) om märkning av vissa livsmedel, se länk till höger på denna sida.

 

Renhetskriterier för livsmedelstillsatser

I samband med att en livsmedelstillsats blir godkänd tas det fram en specifikation om krav på identitet och renhet som denna tillsats måste uppfylla. Det är viktigt att dessa krav är uppfyllda eftersom det kan innebära en hälsorisk för konsumenten om tillsatserna inte håller livsmedelskvalitet.

 

Specifikationen som gäller för steviolglykosider finns i förordning (EU) nr 231/2012 om fastställande av specifikationer för livsmedelstillsatser, se länk till höger på denna sida. Det är endast specifikationen för steviolglykosider (E 960) och för metakrylatsampolymer (E 1205) som får tillämpas samma dag som denna förordning trädde ikraft, det vill säga från och med den 29 mars 2012.

 

Resten av förordningen får börja tillämpas först den 1 december 2012. Innan detta datum ska alltså direktiven med specifikationer för livsmedelstillsatser fortsätta tillämpas för alla andra tillsatser. Läs mer under "tillsatser" till höger på denna sida.

 

Steviolglykosider som bordssötningsmedel

Steviolglykosider är bland annat godkänt att använda i bordssötningsmedel. Definitionen av bordsötningsmedel finns bland övriga definitioner i tillsatsförordningens artikel 3. Utöver de allmänna märkningskraven i märkningsföreskrifterna ska det på ett bordssötningsmedel framgå av försäljningsbeskrivningen vilket eller vilka sötningsmedel som ingår enligt: 

”[sötningsmedlets eller sötningsmedlens namn]-baserat bordsötningsmedel”. Detta gäller för alla typer av bordssötningsmedel.

 

Exempel

"steviolglykosidbaserat bordssötningsmedel"

”steviolglykosid och erytritolbaserat bordsötningsmedel”

 

Om E 960 kombineras med sötningsmedel i form av sockeralkoholer, till exempel erytritol, ska följande varningstext ingå i märkningen ”Överdriven konsumtion kan ha laxerande

verkan”.

 

Om aspartam eller salt av aspartam och acesulfam används i ett bordsötningsmedel ska varningstexten "Innehåller en källa till fenylalanin" ingå i märningen. Detta framgår av artikel 23 i tillsatsförordningen. Se länk till höger.

 

I samma artikel, punkt 4, står också att tillverkare av bordssötningsmedel på lämpligt sätt ska ge den information som behövs för att konsumenterna ska kunna använda produkten på ett säkert sätt.

Det kan handla om att ge rätt doseringsangivelse utifrån vad som är säkert för konsumenten. I märkningsföreskrifterna finns krav på bruksanvisning enligt 59 §: ”bruksanvisning ska finnas om avsaknad av sådan gör det omöjligt för konsumenten att använda livsmedlet på ett ändamålsenligt sätt.” Det är företagarens ansvar att se till att konsumenten får den information som den behöver för att använda produkten på ett säkert sätt.

Uppdaterad: 2012-04-10

Stevia på Wikipedia

Det pratas väldigt mycket om Stevia förtillfället. Det är något som jag vill veta mer om!
På Wikipedia http://sv.wikipedia.org/wiki/Stevia kan man läsa:
 
 
 

Sötflockel eller stevia är ett växtsläkte som ursprungligen kommer från Paraguay. Växterna innehåller glykosider som är upp till 400 gånger sötare än socker och används somsötningsmedel. Den art som vanligen används på detta sätt är Stevia rebaudiana.

Stevia "upptäcktes" första gången på 1500-talet av den spanske botanikern och forskaren Pedro Jamie Esteve (1500-1556) vars namn i nylatinsk översättning (Petrus Jacobus Stevus) gett växtsläktet sitt namn. Innan dess hade det använts som sötningsmedel i hundratals år av Guaraniindianerna i Paraguay och norra Argentina.

Innehåll

  [göm

Sötningsmedel [redigera]

Det finns 11 steviol-glykosider (däribland steviosid och rebaudiosid A), vilket ger stevia dess söta smak. De isolerades 1931 av två franska kemister, M. Bridel och R. Lavielle. Dessa glykosider är mellan 250-300 gånger sötare än socker. Detta gör det möjligt att använda extrakt från Stevia som sötningsmedel. Sötman känns längre än den från socker och märks inte helt direkt.

Enligt en rapport från europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA)[1] påverkar inte steviakonsumtion blodsockret hos vare sig friska eller människor med diabetes typ 2. Vidare finner EFSA inga tecken på toxicitet eller carcinogenicitet i djurförsök. Dock finns enligt samma rapport anledning till viss oro för anafylaktiska reaktioner.

Liksom med sötningsmedlet aspartam bryts steviosid ned vid höga temperaturer, till exempel vid bakning.[1] EFSA säger dock att Stevia "kan brytas ner vid höga temperaturer" men enligt GRAS från FDA [2] och andra källor är stevia stabilt vid höga temperaturer.

Stevia har använts i Japan sedan 1970 och hade år 2010 ca 40% av marknaden för sötningsmedel.[3] Amerikanska Food and Drug Administration (FDA) utfärdade i december 2008 ett så kallat GRAS (Generally Recognized as Safe), det vill säga klartecken för användning av högkvalitativt steviaextrakt i livsmedel. Stevia är nu godkänt[2] för användning i livsmedel i större delen av Asien, i Nya ZeelandAustralienSydamerikaUSA och EU. Stevia har varit godkänt för användning som en livsmedelstillsats sedan 2008 i Schweiz ochFrankrike. EFSA rekommenderar ett gränsvärde för stevia-intag på 4 mg per kg kroppsvikt och dag, men bedömer att vid fullskalig användning som sötningsmedel kommer det gränsvärdet att överskridas för många individer.[1] Samtidigt underströks från International Stevia Council att när EFSA gjorde sin exponeringsutvärdering antog man att all konsumerad mat och dryck innehöll en maximal dos stevia. Efter detta har maxdoserna reviderats.[4]EFSA rekommenderade, den 14 april 2010, EU att godkänna Stevia som kalorifritt sötningsmedel för livsmedel och dryck.[5] EFSA har slutligen godkänt Stevia för användning i livsmedel den 11 november 2011 och då i form av minst 95% steviolglykosider, och detta trädde i kraft den 2 december 2011. [6] [7]

Säkerhet [redigera]

I en översyn 2008 visade 14 av 16 studier inte någon genotoxisk aktivitet för steviosid, 11 av 15 studier visade ingen genotoxisk aktivitet för Steviol, och inga studier har visat genotoxicitet för rebaudioside A. Inga bevis för att Stevia orsakar cancer eller fosterskador har hittats.

Studier har visat att stevia förbättrar insulinkänsligheten hos råttor och möjligen även öka ytterligare insulinproduktion, vilket motarbetar diabetes och metabolt syndrom. Preliminära studier på människor tyder på att stevia kan bidra till att minska högt blodtryck, dock har en annan studie visat att det inte har någon effekt på högt blodtryck. Miljontals japaner har använt stevia i över trettio år utan några rapporterade eller kända skadliga effekter. På samma sätt har Stevia blad använts i århundraden i Sydamerika, i flera generationer som en behandling för Typ 2-diabetes.

Under 2006 utförde Världshälsoorganisationen (WHO) en grundlig utvärdering av de senaste experimentella studier av steviosid och steviols som utförts på djur och människor, och konstaterade att "steviosid och rebaudioside A inte är genotoxiskt in vitro eller in vivo. Rapporten fann också inga bevis för cancerframkallande aktivitet. Dessutom noterade rapporten "steviosid har visat vissa tecken på farmakologiska effekter hos patienter med hypertoni eller med Typ 2-diabetes", men konstaterade att vidare studier krävdes för att avgöra den rätta doseringen. WHO's gemensamma experter för livsmedelstillsatser har godkänt, baserad på långsiktiga studier, ett acceptabelt dagligt intag av Steviol glykosid upp till 4 milligram per kilo kroppsvikt.

Tillgänglighet [redigera]

Används ofta som sötningmedel
Tillgängligt som livsmedelstillsats (sötningsmedel)
  • Australien, och Nya Zeeland (October 2008) — Hela steviol-glykosider extrakten
  • Brasilien (1986) — Steviosid extrakt
  • Frankrike — Tillåtet med 97% eller högre renhet av rebaudioside A i ett 2-års test med start September 2009
  • Hong Kong (steviol glycosides, January 2010)
  • Mexico (2009) — Blandad steviol glycoside extrakt, inte separata extrakter
  • Paraguay — Har använts i århundraden som medicinsk ört och sötningsmedel för varmt örtte, (Yerba). Numera tillgängligt som alternativ till socker.
  • Ryssland (2008) — Stevioside tillåtet i minimal dos för att inte bli beroendeframkallande.
Används som kosttillskott
Används som både livsmedelstillsats och kosttillskott
  • Schweiz
    • Extrakt (steviol-glykosider) med mer än 95% renhet tillgängligt som livsmedelstillsats (2008)
    • Hög renhet av rebaudioside A tillgängligt som livsmedelstillsats (2009)
  • USA
    • Stevia löv och extrakter tillgängligt som kosttillskott (1995)
    • Rebaudioside A är tillgängligt (December 2008) som livsmedelstillsats (sötningsmedel). Det är tillgängligt under många handelsnamn såsom: Only Sweet, PureVia, Reb-A, Rebiana, SweetLeaf, och Truvia.
  • EU Extrakt (steviol-glykosider) med mer än 95% renhet tillgängligt som livsmedel (2011-12-02)[8].
    • Har fått E-nummer E960. De två första svenska/nordiska handelsnamnen som fanns tillgängliga var SteviaVital och "Stevia".

Sötningsmedel i stället för socker

För min del så är det här med sötningsmedel en jungel!!!
 
Det är en bit som jag får försöka sätta mig in i lite bättre....
 
Men på http://www.slv.se/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/E-nummernyckeln---godkanda-tillsatser/Sotningsmedel-i-stallet-for-socker/ kan man läsa följande:
 
 

Sötningsmedel i stället för socker

 är dagens konsumtion riskfri? 
 

Många människor väljer av olika anledningar livsmedel som är sötade med sötningsmedel. De stora källorna till intag är läsk, saft och bordsötningsmedel. En konsumtion som ligger under det acceptabla dagliga intaget kan betraktas som acceptabel från hälsosynpunkt, anser Livsmedelsverkets toxikologer. Men vissa riskgrupper finns - barn, diabetiker och barndiabetiker. En särskilt studie kommer därför att göras av dessa grupper.

Av Anneli Widenfalk1, Christina Bergstenoch Nils-Gunnar Ilbäck1 
 toxikologer vid Livsmedelsverket, nutritionist vid Statens Næringsmiddeltilsyn, Norge

I dag väljer upp till 70 procent av alla konsumenter livsmedel som är sötade med icke energigivande, syntetiskt framställda (konstgjorda) sötningsmedel i stället för vanligt socker (1). 

Ett allt större sortiment av lightprodukter och en ökande användning har lett till att många konsumenter känner oro för att intaget av konstgjorda sötningsmedel kan påverka hälsan negativt.

Avsikten med denna artikel är att försöka besvara några av de frågor Livsmedelsverket får om våra vanligaste konstgjorda sötningsmedel, acesulfam K, aspartam, cyklamat och sackarin, samt redovisa i vilka livsmedel de förekommer och hur mycket man kan äta utan att man överskrider det s k Acceptabla Dagliga Intaget (ADI, se nedan). 

Anledningen till att man väljer livsmedel som är sötade med syntetiskt framställda sötningsmedel istället för vanligt socker - sackaros - kan variera. I Sverige finns idag cirka 250 000 personer med diabetes, varav flertalet har diabetes av typ II, tidigare kallat åldersdiabetes. Många av dessa måste begränsa sitt intag av vanligt socker och är mer eller mindre hänvisade till produkter som är alternativt sötade. 

Andra väljer sockerfria produkter eftersom detta anses mer tandvänligt. 

En tredje anledning till att välja alternativt sötade livsmedel kan vara att man vill reducera sitt kaloriintag. 

I en norsk studie av sötningsmedel (2) visade sig något förvånande att 10 procent tycker att socker är osunt samt att 13 procent tycker att det smakar bättre med konstgjort sötade livsmedel. De flesta uppgav emellertid att de valde dessa livsmedel för att minska eller bibehålla sin vikt eller av tandhygieniska orsaker (tabell 1). I övrigt varierade skälen till att välja konstgjort sötade livsmedel. De skilde sig också mellan könen. En tredjedel hade andra skäl än de som finns angivna i tabell 1.

Tabell 1. Orsak till att välja livsmedel som är konstgjort sötade (2).

Orsak

Andel (%)

Andel män(%)

Andel kvinnor (%)

Önskar minska eller bibehålla vikt

20,5

13,1

26,7

Tandhygieniska orsaker

19,5

18,1

20,6

Anser att det smakar bättre

13,1

13,7

12,7

Anser att socker är osunt

10,2

10,0

10,4

Deltagaren är diabetiker

2,5

1,7

3,2

Har diabetiker i hushållet

1,7

1,3

2,1

Andra i hushållet föredrar dessa produkter

1,7

3,1

0,5

Andra orsaker

30,8

38,9

23,9

 


 

Tillsatser ska godkännas

Sötningsmedel ska godkännas för att få användas. Tidigare baserades godkännanden av de sötningsmedel som får användas i Sverige på bedömningar gjorda av den internationella expertgruppen Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA), som fastställde hur mycket man som mest bör äta per dag (ADI= Acceptabelt Dagligt Intag). Efter Sveriges inträde i EU följer vi de bedömningar som görs av EU:s vetenskapliga kommitté, Scientific Committee for Food (SCF). Inom SCF utvärderar man varje sötningsmedel och tar beslut om vilka som kan godkännas, samt hur och i vilka livsmedel de får användas. Livsmedelsverket deltar i detta arbete, och endast sötningsmedel godkända av SCF och Livsmedelsverket får användas i Sverige.

 

Generellt får endast sötningsmedel som är av värde för konsumenten användas. Sötningsmedel får inte användas om de på något vis kan misstänkas utgöra en hälsorisk. I Livsmedelsverkets kungörelse om livsmedelstillsatser (3) kan man se i vilka livsmedel och i vilka mängder sötningsmedel får förekomma.

 

För att ett sötningsmedel ska godkännas måste det finnas ett behov av detta. Uppfylls det kravet krävs i princip samma underlag som för registrering av ett läkemedel. SCF har upprättat riktlinjer som ska hjälpa företag att ta fram dokumentation som visar om sötningsmedlet är lämpligt att använda i livsmedel. Denna dokumentation ska innehålla en kemisk beskrivning av substansen, renhet och processteknik samt toxikologisk dokumentation och en redogörelse för hur substansen omsätts i kroppen. SCF granskar dokumentationen och godkänner alternativt avslår användning av ämnet ifråga som livsmedelstillsats.

 

Tabell 2. Sötningseffekt i förhållande till sackaros samt ADI-värde. 

Sötningsmedel

ADI-värde

mg/kg kroppsvikt/dag

Sötningseffekt i förhållande till sackaros

Mängd sackaros (g) som ADI-värdet motsvarar*

Acesulfam K

0-15

130-200 ggr

120-180

Aspartam

0-40

ca 200 ggr

480

Cyklamat

0-11

25-30 ggr

20

Sackarin

0-5

ca 300 ggr

90

*Baseras på konsumtionen hos en person som väger 60 kg

 

Så beräknas ADI

Vid ett godkännande är nästa fråga hur mycket av tillsatsen man kan acceptera att människor äter. Detta bestäms av ADI-värdet. Finns inga toxikologiska effekter kan sötningsmedlet användas fritt (quantum satis). För de flesta sötningsmedel har man dock fastställt ett acceptabelt dagligt intag som anger hur mycket man dagligen under hela livet riskfritt kan inta per kilo kroppsvikt av tillsatsen ifråga. ADI-värdet fastställs från djurdata och beräknas med en säkerhetsfaktor på 100. ADI-värdet gäller både för vuxna och barn och bör normalt inte överskridas. Att enstaka gånger överskrida ADI-värdet är inte farligt, men det långsiktiga intaget bör hålla sig under ADI.

Är ADI-värdet lågt har man alltså vid lägre doser gjort negativa fynd i djurstudier, vilket kan leda till att man begränsar användningsområdet för sötningsmedel till livsmedel som inte äts i så stor omfattning. Exempelvis har ADI-värdet för aspartam fastställts från djurdata till 40 mg/kg kroppsvikt och dag (tabell 2). Det innebär att en person som väger 60 kg kan konsumera 2,4 g aspartam per dag (40 mg/kg x 60 kg) utan att överskrida ADI-värdet. Denna mängd aspartam motsvarar i sötningseffekt nästan ett halvt kilo vanligt socker (tabell 2). De grupper som har ett intag som kan ligga nära ADI är diabetiker och framför allt barn som kan ha en hög konsumtion av konstgjort sötade livsmedel. Livsmedelsverket har därför inlett ett samarbete med Storstockholms diabetesförening för att studera intaget i dessa grupper.

Enligt samma beräkningssätt ska ett barn som väger 20 kg begränsa sin konsumtion av aspartam till 0,8 g/dag. En diskussion pågår idag om huruvida barn är känsligare än vuxna, men några vetenskapliga bevis för att så skulle vara fallet finns inte. Faktum är dock att barn växer, har en högre ämnesomsättning och ett större födointag per kg kroppsvikt, vilket i vissa fall kan motivera till en viss försiktighet.

 

Märkning ska finnas

Alla sötningsmedel som finns i ett livsmedel ska anges på förpackningen så att de kan identifieras av konsumenten. De ska anges med funktionsnamn och identitetsnummer (E-nummer). Ett livsmedel som innehåller aspartam ska märkas med "sötningsmedel" och E 951 (E-numret). Livsmedelsverket har inga speciella rekommendationer vad gäller konsumtion av sötningsmedel förutom den generella rekommendationen att det av JECFA/SCF föreslagna ADI-värdet inte bör överskridas. Däremot har Livsmedelsverket som policy att man i så stor utsträckning som möjligt ska undvika att använda tillsatser i barnmat.

 

Tabell 3. Översikt över de sötningsmedel som finns i Sverige.

ENERGIGIVANDE SÖTNINGSMEDEL

ICKE ENERGIGIVANDE SÖTNINGSMEDEL

Sockerarter

Sockeralkoholer

Syntetiska

Icke syntetiska

Sackaros (vanligt socker)

Sorbitol

Acesulfam K

Taumatin

Fruktos (fruktsocker)

Mannitol

Aspartam

Neohesperidin DC

Glukos (druvsocker)

Xylitol

Cyklamat

 

Laktos (mjölksocker)

Isomalt

Sackarin

 

Maltos (maltsocker)

Laktitol

 

 

 

Maltitol

 

 

 

Två grupper av sötningsmedel

Sötningsmedel indelas vanligen i två grupper: energigivande och icke-energigivande (tabell 3). Till energigivande sötningsmedel hör dels de naturliga sackariderna, till exempel glukos, fruktos och sackaros, dels sockeralkoholerna, till exempel sorbitol, mannitol och xylitol (tabell 3). Sockeralkoholerna har i regel låg sötningseffekt och är hälften så söta eller lika söta som vanligt socker. De omsätts i kroppen som sackaros och ger nästan lika mycket energi.

De flesta sockeralkoholer förekommer i naturen. Sockeralkoholerna absorberas i allmänhet långsamt och ofullständigt. Intag av större mängder leder ofta till att vatten hålls kvar i tarmen, vilket kan orsaka diarré (4). Det förekommer stora individuella skillnader i känslighet för dessa bieffekter. I övrigt har sockeralkoholerna låg giftighet (toxicitet). Sockeralkoholerna kan ersätta socker i många olika typer av livsmedel, till exempel i konfektyr, glass, sylt och bakverk. Det finns inget definierat acceptabelt dagligt intag för sockeralkoholerna (4) och de kommer inte att behandlas ytterligare i denna artikel.

Icke-energigivande sötningsmedel har jämfört med vanligt socker en kraftig sötningseffekt och kallas "intense sweeteners". Dessa konstgjorda sötningsmedel används framför allt för att reducera produkters energiinnehåll och/eller för att framställa alternativa produkter för speciella konsumentgrupper, exempelvis diabetiker. Till denna grupp hör några sötningsmedel som framställs genom isolering av vissa söta komponenter från växter, till exempel taumatin och neohesperidin DC (tabell 3). Dessa sötningsmedel är icke kommersiellt lönsamma att framställa och användningen är därför mycket begränsad. Även de syntetiskt framställda sötningsmedlen, acesulfam K (E 950), aspartam (E 951), cyklamat (E 952) och sackarin (E 954, se närmare presentation nedan), ingår i denna grupp och de är de vanligaste på den svenska marknaden. Samtliga dessa sötningsmedel har så hög sötningseffekt att endast en mycket liten mängd behöver tillsättas till livsmedlet för att uppnå önskad sötma (tabell 2). Även om till exempel aspartam, som är uppbyggt av aminosyror, ger ett visst energitillskott (cirka 17 kJ/g) tillsätts det i så små mängder att energitillskottet i livsmedlet kan betraktas som försumbart. 


Våra vanligaste konstgjorda sötningsmedel

Acesulfam K (E 950) är ett syntetiskt framställt sötningsmedel som är 130-200 gånger sötare än vanligt socker. Det godkändes som livsmedelstillsats i Sverige 1987. Det är stabilt i livsmedel under normala förhållanden och tål även uppvärmning. Dess främsta användningsområden är sötning av saft, läsk, konfektyrvaror och glass. Det används oftast tillsammans med aspartam. Acesulfam K har i djurstudier visats ha låg giftighet (toxicitet). I djurstudier med mycket höga doser acesulfam K har man sett effekter som förstorad blindtarm, diarré och en liten viktminskning. JECFA och SCF har oberoende av varandra bedömt att ämnet inte orsakar DNA-skador och inte heller är cancerframkallande.

Aspartam (E 951) började användas i Sverige 1982. Aspartam har en sötningseffekt som är omkring 200 gånger högre än den hos vanligt socker. Det bryts långsamt ned i sura lösningar och snabbt vid uppvärmning. Aspartam är uppbyggt av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra, vilka är naturliga byggstenar i många proteiner i vår normala kost. För ytterligare information om aspartam, se en tidigare artikel i Vår Föda (5). Personer som lider av fenylketonuri (PKU) har ett medfött fel i förmågan att omsätta fenylalanin och bör därför undvika att äta livsmedel som är sötade med aspartam. Alla nyfödda i Sverige undersöks för att se om de lider av PKU och frekvensen av sjukdomen är cirka 1 på 10 000. Produkter som innehåller aspartam måste därför märkas med uppgift om att de innehåller en fenylalaninkälla.

Aspartam har i massmedia påståtts öka risken för uppkomst av olika tumörer, inklusive hjärntumörer, men några tecken på detta har varken synts i djurförsök eller i epidemiologiska studier (5). Inte heller har man trots nästan 20 års användning kunnat visa att aspartam skulle ge några andra biverkningar. Det fastställda ADI-värdet grundar sig på en observation i djurstudier att mycket höga intag av aspartam kan leda till kalkupplagring i njurar och förhöjda halter av kalcium i blod, vilket kan förklaras av det höga extra intaget av proteiner som djuren erhållit (6). 


Nya regler för cyklamat

Cyklamat (E 952)   är ungefär 30 gånger sötare än vanligt socker och fick utbredd användning som sötningsmedel på 1950- och 60-talet. Efter larmrapporter i slutet av 60-talet om att cyklamat var cancerframkallande förbjöds det. Utredning och nya studier följde som visade att cyklamat inte var cancerframkallande. Livsmedelsverket beslutade därför 1979 att åter tillåta användning av cyklamat. I Sverige, till skillnad från i övriga EU-länder, är cyklamat endast tillåtet för användning i bordsötningsmedel, dvs sötningstabletter och sötningsdroppar, dock utan någon fastställd högsta halt. I andra EU-länder är det tillåtet att använda cyklamat som tillsats även i andra livsmedel. Där är cyklamat vanligt i bland annat läsk och saft av typen lättprodukter, vanligen i kombination med sackarin. 

Det svenska undantaget grundar sig på att cyklamats låga sötningseffekt innebär en risk att man använder så mycket cyklamat i livsmedel att ADI-värdet överskrids. Risken att överskrida ADI-värdet ökar också genom att halten i bordsötningsmedel inte är begränsad. Det kan i princip bestå av ren cyklamat. Det råder även osäkerhet om hur mycket konstgjort sötade produkter som konsumeras av normal- och extremkonsumenter i Sverige, vilket ytterligare försvårar bedömningen. Intagsstudier i de länder där cyklamat är tillåtet i andra livsmedel har dock visat att sannolikheten för att ADI-värdet överskrids är liten för normalkonsumenten. 

Cyklamat är mer stabilt än sackarin och aspartam och kan även användas för att dölja sackarinets beska eftersmak. Cyklamat absorberas inte fullständigt i mag-tarmkanalen. Den mängd som absorberats utsöndras i regel snabbt, men cyklamat kan dock hos vissa individer omsättas så att en metabolit, cyklohexylamin (CHA), bildas. I djurförsök har CHA i höga doser visats påverka testiklarna, vilket ligger till grund för det fastslagna ADI-värdet. Cyklamat har efter 50 års användning inte visat sig ge några biverkningar eller ökad risk för cancer. 

Sackarin (E 954) upptäcktes för över 100 år sedan. Sackarin är 300-700 gånger sötare än vanligt socker och har alltså den starkaste sötningseffekten av de idag använda sötningsmedlen. Sackarin ger emellertid en besk (metallisk) eftersmak, som dock kan maskeras genom tillsats av andra sötningsmedel, till exempel cyklamat eller aspartam. I Sverige används sackarin ofta i kombination med aspartam i dietläsk, lågkaloridryck, samt i några fall även i lågkalorisylt och -marmelad. Sackarin absorberas snabbt och nästan fullständigt, men utsöndras lika snabbt i urinen utan föregående omvandling. Studier på råtta har visat att sackarin i mycket höga doser kan orsaka cancer i urinblåsan. Människor intar dock i denna jämförelse mycket små mängder sackarin och säkerhetsmarginalen är därför betryggande. Sackarin har funnits på marknaden under lång tid och epidemiologiska studier har visat att det inte är cancerframkallande hos människa. 

Tabell 4. De vanligaste sötningsmedlen i några livsmedel.

(Avvikelser kan förekomma och listan är inte komplett).

Livsmedel

Acesulfam K

Aspartam

Sackarin

Cyklamat

Sockeralkohol

Lightläsk, vanligen

X

X

 

 

 

Lightläsk, vissa sorter

 

X

X

 

 

Cider

 

X

 

 

 

Lågkaloridryck

X

X

 

 

 

Sötningsmedel

 

 

 

 

 

Suketter

 

 

X

X

 

Canderel

 

X

 

 

 

Hermesetas

 

 

X

 

 

C-vitaminbrus

 

X1

X1

 

 

Halstabletter, sockerfria

X1

X1

 

 

X1

Tuggummi, sockerfria

X1

X1

 

 

X1

Lågkalori- sylt, marmelad

X

X

 

 

 

Lightglass

X

X

 

 

 

1 Vilka kombinationer som används beror av sort

 

Vilka produkter innehåller sötningsmedel?

Vilka sötningsmedel som används i livsmedel skiljer sig något mellan olika länder. I Sverige används oftast aspartam i kombination med acesulfam K eller sackarin för sötning av dietläsk och lågkaloridrycker (tabell 4), medan man i de länder där cyklamat är tillåtet för användning i ovanstående typ av livsmedel, vanligen använder kombinationen cyklamat och sackarin.

På livsmedelsförpackningar kan man hitta ett flertal olika beteckningar som beskriver vilken typ av socker som ingår och hur produkten är sötad (tabell 5) (4). Ibland kan det vara svårt att avgöra vad de olika uttrycken står för (se faktaruta). De uttryck som vanligtvis används är sockerfri, utan vanligt socker och osötad. Måltidsdrycker som kallas lättdrycker innehåller i regel inte sötningsmedel, medan livsmedel som är märkta med "light" nästan uteslutande innehåller något av ovanstående syntetiska sötningsmedel. Andra livsmedel, till exempel cider, innehåller ofta något sötningsmedel utan att det saluförs eller märks som en light- eller lågkaloriprodukt (tabell 4). Skälet till att använda sötningsmedel i det här fallet är helt enkelt att produktionen blir billigare när man inte behöver tillsätta lika stora mängder som man hade behövt om man använt vanligt socker.

 

Tabell 5. Vad betyder märkningen på förpackningen?

Beteckning på förpackning

Kan produkten innehålla sackaros?

Kan produkten innehålla andra sockerarter?

Kan produkten innehålla sötningsmedel, t ex sackarin och sorbitol?

Exempel på livsmedel

Sockerfri, utan socker

Nej

Nej

Ja

Sockerfritt tuggummi

Utan vanligt socker

Nej

Ja, både tillsatta och från råvaror

Ja

Choklad, utan vanligt socker

Osockrad, socker ej tillsatt mm

Ja, från råvarorna

Ja, från råvarorna

Ja

Osockrad måltidsdryck

Osötad

Ja, från råvaran

Ja, från råvaran

Nej

Osötade skorpor, osötad sylt

 

Intag av sötningsmedel i Norge

I Norge har man nyligen genomfört en studie av sötningsmedel för att få en bild av hur stort intaget egentligen är, samt om risker finns att ADI-värdet överskrids för något sötningsmedel i någon åldersgrupp (2). Man valde att studera syntetiska sötningsmedel med stark sötningseffekt, nämligen acesulfam K, aspartam, cyklamat och sackarin. Resultaten från denna undersökning är av intresse även för Sverige, eftersom konsumtionsmönstret i vårt grannland kan antas vara mycket likt vårt eget.

I studien intervjuades cirka 1 400 personer om sin konsumtion av livsmedel av lågkalorityp. I undersökningen ingick inte barn under 16 år och inte heller diabetiker som enskild grupp, vilket innebär att det inte går att bedöma dessa båda riskgruppers intag i förhållande till ADI-värdet. 

De livsmedel som ingick var lightläsk, lågkalorisaft och -sylt, sockerfria tuggummin och tabletter, konstgjort sötade desserter och fruktyoghurt samt bordsötningsmedel i strö-, tablett- eller flytande form. Halterna av sötningsmedel i livsmedlen bestämdes antingen genom analys eller genom uppgifter från producenterna. 

Generellt sett låg intaget av samtliga undersökta sötningsmedel med god marginal under ADI-värdet. Ett undantag utgjorde några personer med hög konsumtion av bordsötningsmedel i kaffe eller te. För dessa var intaget av cyklamat nära eller över ADI. Slutsatsen är att personer som vet med sig att de använder mycket bordsötningsmedel bör vara uppmärksamma på sin konsumtion. För övriga sötningsmedel var intaget hos högkonsumenter ungefär 10 procent av ADI för aspartam och acesulfam K, men endast 5 procent av ADI för sackarin. De livsmedel som bidrog mest till intaget av acesulfam K och aspartam var lightläsk och lågkalorisaft, men även tuggummin och tabletter stod för ett inte obetydligt intag på cirka 25 procent. Huvuddelen av intaget av cyklamat och sackarin kom från bordsötningsmedel i tablettform. Nästan hälften av deltagarna uppgav att de konsumerade lightläsk, medan nära tre fjärdedelar åt sockerfria tuggummin och tabletter (tabell 6). Drygt var tredje deltagare använde bordsötningsmedel (tabell 6).

 

Intag i andra länder

En undersökning i Spanien visade att 18 procent av 2 450 tillfrågade konsumerade cyklamat (7). Medelintaget uppgick till 43 procent av ADI. Intaget kom huvudsakligen från läsk (69 procent) och bordsötningsmedel (27 procent).

Brasilien har en undersökning gjorts av intaget av aspartam, cyklamat och sackarin (8). Medianintaget låg även här långt under ADI-värdet för samtliga sötningsmedel. Intaget kom huvudsakligen från bordsötningsmedel och dietläsk. 

I en i Storbritannien utförd undersökning uppgav så många som 71 procent av 647 tillfrågade att de konsumerade något av sötningsmedlen acesulfam K, aspartam eller sackarin regelbundet (1). Resultaten, som omfattade även högkonsumenter, visade att intaget var långt under ADI-värdet för alla sötningsmedel. Dietläsk och lågkalorisaft var även här de livsmedel som bidrog med störst mängd sötningsmedel.

Tyskland låg intaget av aspartam, cyklamat och sackarin med god marginal under ADI (9). Emellertid överskred 1,9 procent av de tillfrågade ADI-värdet när det gällde cyklamat. Bland dessa fanns ett barn på fem år som hade ett intag som var fyra gånger högre än ADI-värdet. Hälften av de personer som överskred ADI för cyklamat var barn under åtta år och den största intagskällan var inte oväntat dietläsk som i Tyskland får innehålla cyklamat. Detta belyser riskerna med att använda cyklamat, med sin förhållandevis låga sötningseffekt, i dietläsk som konsumeras i stora mängder och ofta av barn med låga kroppsvikter. Risken för att överskrida ADI blir därmed överhängande.

Att göra intagsstudier är både svårt och resurskrävande, vilket innebär att omfattande studier av hög kvalitet är ovanliga.

 

Tabell 6. Andel konsumenter för varje livsmedel (2).

Livsmedel

Andel konsumenter (%)

Lightläsk

44

Lågkalorisaft

29

Lågkalorisylt

8

Yoghurt, lågkalori

6

Dessert, lågkalori

8

Chokladdryck, lågkalori

4

Tuggummi, tabletter, sockerfria

72

Bordsötningsmedel

34

 

Hur mycket sockerfria livsmedel konsumerar vi?

Det bästa underlaget för hur mycket sötade livsmedel vi konsumerar ger givetvis intagsstudier. För att få en översiktlig bild av hur mycket sötningsmedel som totalt konsumeras i landet kan man också titta på försäljningsstatistik av olika livsmedelsgrupper. Denna information säger visserligen ingenting om individuell konsumtion, men är ändå av stort värde tillsammans med andra konsumtionsdata och mönster. 

GfK (Gesellschaft für Konsumentmarkt und Absatzforschung) är ett företag som tar in försäljningsstatistik direkt från livsmedelsbutiker och gör sammanställningar av hur mycket som säljs av olika produkter. Den statistik som finns nedan är hämtad från 1997 (hela året). Enligt två av de stora inhemska bryggerierna är endast en mindre del av all läsk som säljs i back sötad.

Fördelningen ser annorlunda ut för andra bryggerier och i synnerhet för det dominerande Coca Cola Company, som i princip inte säljer läsk i back. Enligt statistik från GfK var försäljningen av läsk cirka 211 miljoner liter under 1997, inklusive försäljningen i servicehandeln. Enligt samma källa utgör lightprodukter 17,8 procent av den totala läskförsäljningen på burk och i PET-flaska (tabell 7). Några få märken dominerar marknaden helt; till exempel hade Coca Cola light cirka 30 procent, Pepsi (Max+light) cirka 30 procent och Tab X-tra 15 procent av den totala marknaden. Av den totala saftförsäljningen var så mycket som 40 procent s k lågkaloriprodukter. 

Preliminära beräkningar av ciderförsäljningen visar att omkring 29 procent av den totala försäljningsvolymen var konstgjort sötad, medan endast cirka 4 procent av denna var verkliga lightprodukter (tabell 7). Tuggummiförsäljningen dominerades helt av sockerfria produkter, vilka utgjorde cirka 94 procent av den totala försäljningen (tabell 7). För barntuggummin (bubbelgum) var dock andelen sockerfria produkter lägre (cirka 13 procent, tabell 7). I gruppen halslindring utgjorde 57 procent av försäljningen av halstabletter sockerfria produkter. Motsvarande siffra för halskarameller var cirka 18 procent. Den totala försäljningen av bordsötningsmedel var enligt GfKs beräkningar 92,4 ton. Av de olika märkena har Hermesetas som innehåller sackarin störst andel av marknaden med cirka 41 procent. Sedan följer Canderel (aspartam) och Suketter (cyklamat + sackarin) med 28 respektive 27 procent av marknaden.

Nya uppgifter från en mer omfattande konsumtionsstudie utförd vid Livsmedelsverket (10) pekar på samma resultat som ovanstående. Av den totala konsumtionen av saft och läsk var 19,2 procent lightprodukter vad gäller kvinnor och 9,9 procent vad gäller män.


 

Tabell 7. Sammanställning av försäljningsstatistik från GfK*, andel konstgjort sötade produkter av den totala försäljningen, samt dominerande varumärken.

Livsmedel

Andel konstgjort sötad %

Dominerande varumärke

Läsk (burk och PET)

18

Coca Cola light, Pepsi (MAX och light)

Saft

40

Fun light

Cider

Cider light

29

4

ICA-handlarnas, Capri

Kiviks, BOB

Tuggummi (vuxna)

Tuggummi (barn)

94

13

Extra, Stimorol, V6

-

Halstabletter

57

Läkerol, Tenor

Halskarameller

18

Vick´s

Sötningsmedel

100

Hermesetas

*GfK = Gesellschaft für Konsumentmarkt und Absatzforschung.

 

Hur mycket kan man konsumera utan att överskrida ADI?

Den mängd sötningsmedel som får tillsättas är olika för olika livsmedel (tabell 8) (2). Halterna kan således variera mellan olika livsmedel och även inom en produktkategori. Ofta tillsätts inte den maximalt tillåtna mängden sötningsmedel, eftersom den bästa smaken och sötningseffekten uppnås vid en lägre halt. Använder man en blandning av olika sötningsmedel kan de förstärka varandras effekt, vilket innebär att lägre halter kan användas.

När man beräknar hur mycket man kan konsumera av olika "sötade" livsmedel utan att överskrida ADI, kan man anta att producenten tillsatt maximalt tillåten mängd sötningsmedel. En sådan beräkning har utförts för olika livsmedel och anges för såväl vuxna som barn (tabell 8). Enligt dessa beräkningar måste man för de flesta livsmedel konsumera orimligt stora mängder för att uppnå ADI-värdet. Undantaget är små barn som dricker stora mängder konstgjort sötad läsk och saft. Dessa barn riskerar att uppnå eller överskrida ADI-värdet om de dricker omkring en liter lightläsk eller lågkalorisaft per dag, under förutsättning att produkterna innehåller maximalt tillåten mängd sötningsmedel (tabell 8). Normalt tillsätter dock livsmedelsproducenterna inte den maximalt tillåtna mängden sötningsmedel (se nedan) vilket innebär att man i praktiken har en större marginal innan ADI-värdet uppnås.

Med GfK:s data kan man även göra beräkningar av hur mycket lightläsk som konsumeras i Sverige. Den totala försäljningsvolymen av lightläsk var cirka 37,5 miljoner liter 1997. Sveriges befolkning antas vara 8,5 miljoner människor. Enligt resultat från andra undersökningar kan man räkna med att omkring hälften av befolkningen konsumerar lightläsk. I den norska studien var andelen 44 procent (1). Den beräknade medelkonsumtionen blir då 0,02 liter lightläsk per dag och person. Det innebär att den genomsnittliga konsumtionen motsvarar knappt 1 procent av vad som krävs för att en vuxen person ska uppnå ADI-värdet för acesulfam K (2,6 l). Antar man istället att det är 10 procent av befolkningen som är storkonsumenter av lightläsk och att dessa står för den största andelen av den totala konsumtionen, blir motsvarande medelkonsumtion 0,12 liter per dag och person. Denna konsumtion motsvarar ungefär 5 procent av den konsumtion som krävs för att en vuxen person ska uppnå ADI-värdet för acesulfam K. 

Dessa uppgifter belyser hur liten risken är för att normalkonsumenten uppnår eller överskrider ADI. Att göra mer ingående intagsstudier bland normalbefolkningen förefaller därför inte befogat. Däremot är det av intresse att se hur stort intaget är bland de tidigare nämnda riskgrupperna, barn, diabetiker och barndiabetiker. Bordsötningsmedel är lätt att överdosera, speciellt när det gäller cyklamat med dess låga sötningseffekt. Enligt en beräkning i den norska studien kan en person med en kroppsvikt på 60 kg äta 18 tabletter per dag utan att överskrida det fastslagna ADI-värdet (1).

 

De verkliga halterna lägre

Några av de större svenska bryggerierna kontaktades för att få information om vilka halter av de olika sötningsmedlen man kan förvänta sig i lightläsk. De verkliga halterna av sötningsmedel i produkterna är enligt producenterna ungefär hälften, eller lägre, av den maximalt tillåtna halten. Ett bryggeri uppgav att halten aspartam i deras produkter var 273-500 mg/l, vilket är betydligt lägre än den maximalt tillåtna halten på 600 mg/l. Med utgångspunkt från den högsta faktiska halten av aspartam kan en vuxen (60 kg) och ett barn (20 kg) dricka 4,8 respektive 1,6 liter lightläsk dagligen utan att överskrida ADI. Mängden sackarin i produkterna var 12,1-30,3 mg/l, till skillnad från den maximalt tillåtna halten på 80 mg/l. Med motsvarande beräkning är den högsta dagliga konsumtion man kan ha av lightläsk utan att överskrida ADI-värdet för sackarin 9,9 och 3,3 liter för vuxna respektive barn. Ett annat bryggeri uppger att i de produkter som enbart innehåller aspartam uppgår halterna till 60-90 procent av den maximalt tillåtna halten. I de produkter som innehåller en blandning av acesulfam K och aspartam är halterna av aspartam ännu lägre, och halterna av acesulfam K ligger på 15-60 procent av den maximalt tillåtna halten. Dessa halter av acesulfam K medger en daglig konsumtion av mer än 4 och 1,5 liter lightläsk för vuxna respektive barn utan att ADI-värdet överskrids. Uppgifter från Livsmedelsverkets konsumtionsstudie (10) visar att den maximala konsumtionen av saft och läsk av lighttyp är cirka 1,2 liter per dag för vuxna män och kvinnor.

 

Framtida sötningsmedel

Konstgjorda sötningsmedel har säkert kommit för att stanna. I framtiden kan man förvänta sig nya sötningsmedel med högre sötningseffekt än dagens, med olika karaktärer på den söta smaken, kemiskt stabilare och med högre ADI-värden. En sötningsfaktor flera tusen gånger sackaros är redan idag verklighet bland de sötningsmedel som utvecklas för morgondagens marknad. Några av dessa sötningsmedel framställs genom isolering av naturliga ämnen ur tropiska växter. De första av dessa nya sötningsmedel kan inom en nära framtid bli godkända som livsmedelstillsatser i Sverige. Fördelarna för livsmedelsindustrin är många, till exempel enklare och billigare transport, hantering och produktion. För konsumenten innebär en högre sötningseffekt att mindre mängder behöver ätas för att uppnå samma sötningseffekt. Kvaliteten på den toxikologiska dokumentationen som krävs av tillverkaren förbättras hela tiden genom högre krav och genom bättre och mer kontrollerade studier. Nya riktlinjer utarbetas för närvarande inom SCF. Genom dagens samordnade godkännande i EU-regi kan kvalitet och krav hållas högt och här har Sverige möjlighet att delta aktivt i bedömning och godkännanden av framtida tillsatser.

 

Sammanfattning och slutsatser

Internationella undersökningar visar att upp till 70 procent av normalkonsumenterna väljer livsmedel sötade med syntetiskt framställda sötningsmedel (acesulfam K, aspartam, cyklamat och sackarin). Orsaken till att man väljer lightprodukter är viktproblem, tandhygieniska orsaker, att man upplever att sötningsmedel smakar bättre, samt i vissa fall att man är diabetiker och måste begränsa sitt sackarosintag. De stora källorna till intag av dessa sötningsmedel är läsk, saft och bordsötningsmedel. Även tuggummin och tabletter står för ett inte obetydligt intag av aspartam och sackarin. Ingen av de undersökningar som enligt vår kännedom gjorts av intaget av dessa sötningsmedel tyder på att det acceptabla dagliga intaget, ADI-värdet, överskrids ens vid relativt hög konsumtion av sötade livsmedel. Undantaget är cyklamat som i Sverige dock endast används som bordsötningsmedel. Här finns en risk att konsumenten kan överdosera intaget. 

Det är viktigt att ytterligare studera intaget hos grupper där risk finns att ADI-värdet överskrids - barn, diabetiker och barndiabetiker. Livsmedelsverket avser att tillsammans med Diabetikerförbundet genomföra en intagsstudie i ovanstående grupper. Livsmedelsverket har inga speciella rekommendationer vad gäller konsumtion av sötningsmedel förutom de generella rekommendationerna att det av JECFA/SCF föreslagna ADI-värdet inte bör överskridas. En användning av sötningsmedel i mängder som inte överskrider ADI kan alltså betraktas som acceptabel från hälsosynpunkt.

 

Tabell 8. Maximalt tillåtna halter av sötningsmedel i olika livsmedel i Sverige.

Beräknad mängd av livsmedlet som vuxna respektive barn kan inta per dag utan att ADI-värdet överskrids. I tabellen anges även vilket sötningsmedel som begränsar intaget (S=sackarin, Ac=Acesulfam K).

 

Maximalt tillåten halt av sötningsmedel

Konsumtionsmängd

 

Livsmedel

Acesulfam K

Aspartam

Cykla-mat

Sackarin

Vuxen, 60 kg

Barn, 20 kg

Begr. sötm.

Tuggummi

2 g/kg

5,5 g/kg

-

1,2 g/kg

250 g

80 g

S

Läsk, cider
saft

350 mg/l

600 mg/l

-

80 mg/l

2,6 l

0,86 l

Ac

Glass

800 mg/kg

800 mg/kg

-

100 mg/kg

1,1 kg

0,38 kg

Ac

Sylt, 
marmelad

1 g/kg

1 g/kg

-

200 mg/kg

900 g

300 g

Ac

Choklad, konfektyr, halstabletter

500 mg/kg

1 g/kg

-

500 mg/kg

600 g

200 g

S

Snacks

350 mg/kg

500 mg/kg

-

100 mg/kg

2,6 kg

0,86 kg

Ac

Sötnings-
medel

500 mg/kg

1g/kg

*

500 mg/kg

0,6 kg

0,2 kg

S

Pastiller f frisk andedräkt

2,5 g/kg

6 g/kg

-

3 g/kg

100 g

33 g

S

Konfektyr baserad på stärkelse

1 g/kg

2 g/kg

-

300 mg/kg

900 g

300 g

Ac

Frukostflingor, energi-
reducerade

1,2 g/kg

1 g/kg

-

100 mg/kg

750 g

250 g

Ac

Soppor,
energi-
reducerade

110 mg/l

110 mg/l

-

110 mg/l

2,7 l

0,9 l

S

Smörgås-
pålägg,
energi-
reducerade

1 g/kg

1g/kg

-

200 mg/kg

900 g

300 g

Ac

Inlagda
frukter, grönsaker, sötsura

200 mg/kg

300 mg/kg

-

160 mg/kg

1,9 kg

0,6 kg

S

Helkonserver frukt, grönsaker, energired.

350 mg/kg

1 g/kg

-

200 mg/kg

1,5 kg

0,5 kg

S

Bageriprod
för ssk
närings-
ändamål

1g/kg

1,7 g/kg

-

170 mg/kg

900 g

300 g

Ac

Kost-tillskott, vitamin, mineral

500 mg/kg

2 g/kg

-

500 mg/kg

600 g

200 g

S

*Halten av cyklamat i bordsötningsmedel är ej begränsad

 

REFERENSER

1. Hinson AL, Nicol WM. Monitoring sweetener consumption in Great Britain. Food Addit Contam 1992;9:669-81.

2. Bergsten C. Inntak av kunstige søtstoffer acesulfam K, aspartam, cyklamat och sakkarin, Oslo: Statens næringsmiddeltilsyn 1998. Rapport 1998;4. 

3. Livsmedelsverkets kungörelse om livsmedelstillsatser. SLV FS 1995:31.

4. Temanummer om sötningsmedel. Vår Föda 1985;37(9-10). 

5. Ilbäck N-G, Beckman-Sundh U, Busk L. Sötningsmedlet aspartam - vad är rätt och vad är fel i debatten? Vår Föda 1997;49(3):24-26.

6. Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Aspartame. In: Toxicological evaluation of certain food additives. WHO Food Additive Series 1982;16:28-32.

7. Serra-Majem L, Ribas L, Inglès C, Fuentes M, Lloveras G, Salleras L. Cyclamate consumption in Catalonia, Spain (1992): relationship with the Body Mass Index. Food Addit Contam 1996;13:695-703.

8. Toledo MCF, Ioshi SH. Potential intake of intense sweeteners in Brazil. Food Addit Contam 1995;12:799-808.

9. Bär A, Biermann C. Intake of intense sweeteners in Germany. Z Ernährungswiss 1992;31:25-39.

10. Riksmaten 97. [ Becker W, opubl data] , Livsmedelsverket.

 

Kolhydrater på tallriken

För att bli lite tjatig om dessa kolhydrater ;)
 
 
 
 
 

Socialstyrelsen

Lite mer tips att läsa :)
 
http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18471/2011-11-7.pdf
 
 
 
 

Nationella riktlinjer

Här kommer en länk till Socialstyrelsen och deras nationella riktlinjer :)
 
http://www.socialstyrelsen.se/nationellariktlinjerfordiabetesvarden
 
 
 

 
 

HbA1c

Imorgon är det dax för återbesök på barnmottagningen igen.

 
 

Vad är HbA1c?

 

Äggviteämnet (proteinet) hemoglobin, Hb, finns i de röda blodkropparna, som transporterar syre. På hemoglobin kan det fastna sockermolekyler. Då bildas HbA1c, ett så kallat glykerat hemoglobin. Andelen sådant hemoglobin med socker på, HbA1c, ökar med antalet timmar per dygn som man har högt blodsocker. Det ökar snabbare ju högre blodsockret är.

När man mäter HbA1c med blodprov får man ett värde i mmol/mol. Det står för hur mycket socker som är bundet till hemoglobinet. HbA1c-värdet avspeglar hur blodsockret varit under omkring 3 månader och främst under de senaste 6-8 veckorna. Det beror på att varje dag bildas nya röda blodkroppar, medan andra som hunnit bli gamla bryts ned efter ca 120 dagar.

Om HbA1c är högt ökar risken för följdsjukdomar i blodkärl, ögon, njurar, hjärta och nerver (sena komplikationer). Det kan vara till hjälp att tänka att varje förbättring av HbA1c är värdefull, även om själva värdet inte är helt tillfredsställande.

Bäst är att ha ett HbA1c under 52 mmol/mol. Diabetesteamet har riktlinjer för åtgärder vid HbA1c-värden vid olika nivåer. Ett stigande HbA1c är en larmsignal som säger: Vad nu då? Vad behöver jag nu göra?

Man behöver kolla HbA1c minst var tredje månad, och oftare om det är högt. 

http://www.diabit.se/blodsocker/vad-ar-hba1c

 

Läs gärna mer på:

http://www.1177.se/Vasternorrland/Fakta-och-rad/Undersokningar/HbA1c/

 

 

 

 


Sagor

På http://www.alltomdiabetes.se kan man läsa på barnens egna sida - Mest för barn - om Alva och Wille eller om Tora och Trym, pedagogiska barnböcker hur det är när kompisen har diabetes.





http://www.alltomdiabetes.se/website/content/living-with-diabetes/mest-for-barn/tora_och_trym/frontpage.aspx
http://www.alltomdiabetes.se/website/content/living-with-diabetes/mest-for-barn/alva_och_wille/frontpage.aspx

Å vad gott - Det vill jag också ha!


 
Så när nu Gustaf vill tex äta en glass i den härligt gassande sommarsolen så räknar vi enligt 500-regeln :) En fantastisk uppfinning för en diabetiker :)))
 
Hur går det till då? Jo nu ska ni få höra :)
 

 
 
500-regeln
Det är i första hand kolhydraterna i maten som behöver insulin för att tas upp i kroppen och göra nytta. Den så kallade 500-regeln är ett sätt att räkna ut hur mycket insulin man behöver ta till en viss mängd kolhydrater i maten. Den fungerar så att man räknar ut hur mycket insulin man i genomsnitt brukar behöva under ett dygn, både långtidsverkande och direktverkande eller allt man tar i sin insulinpump.

Man dividerar siffran 500 med sin totala dygnsdos insulin.
Den siffra man då får fram motsvarar hur många gram kolhydrater en enhet insulin ”tar hand om”.

Exempel: Du eller ditt barn behöver 33 enheter/dygn. 500/33≈15. Alltså bör det gå åt 1 enhet insulin om du äter 15 g kolhydrat, t ex ett äpple. 

Skulle du i stället vara sugen på två smörgåsar och ett glas mjölk behöver du troligen ta 2,5 -3 enheter eftersom det är ca 15 g kolhydrater i en smörgås och 10 g i ett glas mjölk (15 + 15 + 10 = 40 g kolhydrater.)

Dietisten tipsar
Smile
Se hur mycket kolhydrater det finns i några olika
pdfgodissorter
pdfsnacks
http://www.diabit.se/mat/500-regeln

Högt blodsocker - Hur gör man då?

Ja så är det ju. Vi klarar ju inte av att hålla Gustafs sockernivå perfekt hela tiden och då har vi fått en formel som hjälper oss att räkna ut hur mycket extra insulin som vi kan ge. Men det är ju inte bara att korrigera naturligtvis, man måste ha i åtanke när han fick insulin sist så inte den nyss givna effekten hunnit verka osv. Vi brukar hålla oss till två timmar efter senaste insulindos Novorapid, alternativt att det blir en justering vid nästa måltid.
dhttp://www.diabit.se/insulin/100-regeln kan man läsa följande:

100-regeln
En tumregel kan vara till hjälp när man ska ge extra insulin. Den s k 100-regeln är ett sätt att grovt uppskatta insulinets effekt. Du kan själv testa hur 100-regeln stämmer på dig/ditt barn. 


100-regeln:
100/totala dygnsdosen insulin 
Resultatet säger hur mycket en enhet (1 E) direktverkande insulin sänker blodsockret med i mmol/l.


Exempel:
Anna har 24 E basinsulin + 26 E måltidsinsulin = dygnsdos 50 E. En enhet kan då tänkas sänka Annas blodsocker med 100/50 = 2 mmol/l. En extrados på 4 E skulle förväntas sänka blodsockret med omkring 8 mmol/l.


Insulin och blodsockerkontroll

Så här super duper duktig är våran Gustaf :)
Idagsläget behöver han hjälp med vilken dos han ska ta, speciellt när det ska räknas kolhydrater och så behöver han bli påminnd om när han ska göra sina kontroller av blodsockret :)
Gustaf kollar sitt blodsocker innan varje måltid och tar insulin till alla måltider.

En helt vanlig dag


Ungefär så här ser en helt vanlig skoldag ut för Gustaf. På eftermiddagarna kan det bli lite justering av måltiderna för att passa med träningstider.
Nu äntligen har det efterlängtade SOMMARLOVET kommit och vi hoppas att vi kan hålla oss till rutinerna. Vi mår så mycket bättre då allihop ;)))
Glad sommar :)
Gustaf, Lisa, Emil och kusin Emalia efter skolavslutningen 2012

Equalize

Gustaf tycker det är viktigt att berätta om spelet :) Det är roligt att spela :)
http://www.equalize.se/
Här finns också mer information att läsa om diabetes -->
http://www.equalize.se/equalize/faq_se.php

Syraförgiftning - högt blodsocker med syror

Insulinbrist kan uppstå i kroppen exempelvis om man glömt ta insulinet, tagit för lite insulin under infektion med feber, annan svår stress, eller vid avbrott i insulintillförseln från en insulinpump. Högt blodsocker kan efter några timmar leda till ökade urinmängder, törst, magont och trötthet. Om insulinbristen får fortsätta och tilltar bildas syror (ketoner).
Vid syrabildning blir man illamående, får ont i magen, sjukdomskänsla, kräks kanske, blir trött, efterhand slö och påverkad. Det uppstår en syraförgiftning (ketoacidos) som allvarligt försämrar de flesta funktioner i kroppen. Till slut kan man bli medvetslös i syraförgiftning. Det är livsfarligt, så det gäller att upptäcka syror och behandla insulinbristen i tid.
Syrorna blir synliga på urinstickan. Urinstickor som Ketodiastix eller Ketodiabur ger bra information. Har man en blodketonmätare kan man även mäta mängden keton (betahydroxysmörsyra) i blodet. Värden på 0.8 eller högre betyder syrabildning, och är värdet närmare 3 är det hög risk för syraförgiftning. Har man inte sådan mätare går det bra att kontrollera syror i urinen.
Även effekten av insulin försämras av syrorna. Därför måste man ge mycket mer insulin än vanligt för att få bort syrorna, och fortsätta kolla syror i antingen blod eller urin. Har man urinstickor behöver man kolla urinketoner varje gång man kissar tills syrorna är borta.
Läs om att [LINK=/akuta-situationer/behandla-syraforgiftning]behandla akut syraförgiftning[/LINK]
Ta kontakt med sjukhus om du har både högt blodsocker och syror. [I]
Svår ketoacidos kan vara livsfarligt.[/I]

Insulinbrist kan uppstå i kroppen exempelvis om man

glömt ta insulinet,

tagit för lite insulin under infektion med feber,

annan svår stress, eller

vid avbrott i insulintillförseln från en insulinpump.

  • Är det ett tillfälligt högt blodsocker behöver du inte vara orolig, det räcker med lite extra insulin när du ska äta.
  • Kontrollera blodsockret igen innan maten. Kontrollera blodsockret igen efter två timmar.
  • Om värdet är det samma eller har stigit, ta extra insulin och kolla dina värden igen efter två timmar.
  • Om det fortfarande inte sjunker och om du börjar må illa ska du undersöka om det finns ketoner i blodet.
  • Blir du någonsin osäker bör du alltid ringa till den mottagning eller det sjukhus där de känner dig.
  • Om det är över 15 mmol/L så ska du mäta om du har ketoner (syror). Om du inte har ketoner, så är det förhöjda blodsockret tillfälligt.

Högt blodsocker kan efter några timmar leda till ökade urinmängder, törst, magont och trötthet. Om insulinbristen får fortsätta och tilltar bildas syror (ketoner).

Vid syrabildning blir man

illamående,

får ont i magen,

sjukdomskänsla,

kräks kanske,

blir trött,

efterhand slö och påverkad.

Det uppstår en syraförgiftning (ketoacidos) som allvarligt försämrar de flesta funktioner i kroppen. Till slut kan man bli medvetslös i syraförgiftning. Det är livsfarligt, så det gäller att upptäcka syror och behandla insulinbristen i tid.

  • Syrorna blir synliga på urinstickan. Urinstickor som Ketodiastix eller Ketodiabur ger bra information.
  • Har man en blodketonmätare kan man även mäta mängden keton (betahydroxysmörsyra) i blodet.

  • Värden på 0.8 eller högre betyder syrabildning, och är värdet närmare 3 är det hög risk för syraförgiftning.

  • Har man inte sådan mätare går det bra att kontrollera syror i urinen.

Även effekten av insulin försämras av syrorna.
Därför måste man ge mycket mer insulin än vanligt för att få bort syrorna, och fortsätta kolla syror i antingen blod eller urin.
  • Har man urinstickor behöver man kolla urinketoner varje gång man kissar tills syrorna är borta.
Ta kontakt med sjukhus om du har både högt blodsocker och syror.
Svår ketoacidos kan vara livsfarligt.
Vid akut syraförgiftning (ketoacidos) med högt blodsocker behöver man ge flera extra insulindoser på 0,1 E/kg (ex 4 enheter om man väger 40 kg) med 1-2 timmars mellanrum, och se till att dricka ordentligt, gärna något med socker i för att få energi. Enligt http://www.diabit.se/akuta-situationer/behandla-syraforgiftning
Man följer blodsocker och syror i blod eller urin med 1-2 timmars mellanrum tills syrorna börjar försvinna.

Köksvåg ett måste i köket!

Följ gärna denna länk och läs mer om diabetes och kolhydraträkning.
http://diabetesportalen.nu/ovrigt/kolhydratrakning

Må bra med diabetes

Vi fick en bra bok när vi var på sjukhuset första veckan. Vi vill gärna tips om den! :)




Följ länken till adlibris om ni är intresserade ;)

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9185839043

Kan man äta allt?

Det finns egentligen inget som man inte kan äta, men tyvärr svänger blodsockret mer om man äter mycket sötsaker.

Istället för att fokusera på vad man inte får äta pratar vi gärna mer om vad som är bra att äta och helheten på måltiden. Målet i diabetesvården är alltid att man ska må så bra som möjligt, dvs att undvika svängande blodsocker, känningar och höga blodsockervärden.

Det är också viktigt att du som har diabetes får njuta av sådant som just du gillar, men frihet kräver ansvar. Alltför stor variation eller för stor mängd av sötsaker gör det oftast svårt att balansera blodsockret.

Ökad kunskap om kost och om vilka livsmedel man kan äta mer respektive mindre av ger en bra förutsättning för att du ska må bra, både kort- och långsiktigt. Dietisten hjälper dig med detta.

Lördagsgodis och fredagsmys

"Får man äta godis?" eller "Nu är det slut med godisätandet" är vanliga kommentarer man hör från dem som just fått diabetes. Hur är det egentligen med det?

Visst är det så att godis och andra sockerrika produkter, som t ex kakor, läsk och andra söta drycker höjer blodsockret snabbt. Men det betyder inte att det är förbjudet att äta godis. Man bör dock inte äta godis alltför ofta och i allt för stor mängd, lördagsgodis är en bra regel.

Det är också bra om man äter sitt godis eller andra sötsaker som en del av en måltid, då det inte ger samma effekt på blodsockret. Det är viktigt att man tänker på att ge extra insulin till godiset man äter.

Hur mycket blodsockret stiger efter att man ätit godis beror också på hur stor mängd man har ätit. Det är lättare att få ett bra blodsocker om man inte äter så stora mängder på en gång. Ett stort intag av sötsaker kan göra att du inte täcker ditt näringsbehov.

Chips och ostbågar innehåller en hel del kolhydrater, men också fett som gör att blodsockret inte stiger lika snabbt. Det är dock viktigt att man tar insulin i rätt mängd till detta. Nötter av olika slag är rika på enkelomättat fett och innehåller inte så mycket kolhydrater. Det gör att de inte höjer blodsockret så fort och, men på grund av sitt höga fettinnehåll innehåller de mycket kalorier vilket kan göra att man går upp i vikt om man äter stora mängder.

Sockerfritt
Sockerfritt godis innehåller inte vanligt socker utan får sin söta smak från olika sötningsmedel, oftast så kallade sockeralkoholer som xylitol, maltitol och sorbitol. Dessa höjer inte blodsockret lika mycket som vanligt socker, men godiset innehåller en del kolhydrater vilket gör att blodsockret ändå kan påverkas. En del sötningsmedel är dessutom laxerande och man kan få ont i magen om man äter mycket av dessa.

http://diabit.se/mat/vad-kan-du-ata



Olika måltider - kolhydraträkning

Här kommer några exempel på måltider och kolhydrat innehåll :)

Det som är intressant - är att samma måltid kräver olika mycket insulin beroende på vilken tid på dygnet han är... Mer insulin krävs på morgonen.





Gå gärna in och läs mer om kolhydrat innehåll i olika livsmedel i följande länk -

http://www.medtronic.se/sjukdom/diabetes/behandling/kolhydratraekning/kolhydratlistor/index.htm


Kolhydrater

Här kan ni läsa mer om vad kolhydrater är :)

http://www.medtronic.se/sjukdom/diabetes/behandling/kolhydratraekning/beskrivning/

Kolhydrater långsamma och snabba

Långsamt och snabbt

Hur snabbt blodsockret stiger påverkas av vilka livsmedel man äter, hur mycket man äter av dem och hur hela måltiden är sammansatt. Det är viktigare att fokusera på hela måltiden än på ett enskilt livsmedel.

Glykemiskt index (GI) kallas ett sätt att klassa enskilda livsmedel utifrån hur de påverkar blodsockret. Ett livsmedel jämförs då med det blodsockersvar som vitt bröd eller glukos ger. Tabellvärdena baseras på innehåll av samma mängd blodsockerhöjande kolhydrater, men tar INTE hänsyn till portionsstorlek. Man har också infört begreppet "glykemisk profil" som mer tar hänsyn till hur mycket svängningar i blodsockret ett livsmedel ger.

Långsamma och snabba livsmedel
Ett långsamt livsmedel höjer blodsockret långsammare än ett snabbt livsmedel. Det gör att blodsockerkurvan blir jämnare och man blir inte hungrig lika fort. Det är en fördel om man så ofta som möjligt väljer livsmedel som är långsamma. Exempel på dessa är pasta, ris, baljväxter, bröd med hela korn etc. Organiska syror som t ex vinäger eller bröd bakat på rågmjöl eller surdeg kan också göra att blodsockerhöjningen blir långsammare.




Livsmedel som saft, juice och godis innehåller i stort sett bara kolhydrater i form av sockerarter och dessa höjer blodsockret snabbt.




Stärkelseinnehållande livsmedel som bröd, pasta och gryn kan vara både snabba och långsamma beroende på innehållet av fibrer, sockerarter, struktur mm. Ett vitt bröd är t ex snabbare än ett grovt bröd med hela korn.


Bara för att ett livsmedel är snabbt behöver det inte betyda att det är ett "dåligt" livsmedel. I vissa fall kan det vara en fördel att välja ett snabbt livsmedel, t ex efter träning eller vid känning. Dessutom är ju många av dagens måltidsinsuliner relativt snabba så då kan något snabbt livsmedel i en måltid passa ganska bra ihop med insulinets kurva.

http://diabit.se/mat/langsamt-och-snabbt

Vad ska man dricka då?

En sak kan vi alla vara överens om - Vatten är det bästa alternativet :)
Det fungerar till mat och som törst släckare :)


Men som alla andra vill en diabetiker också festa till det lite grann ;) Då finns det alternativ som är både bättre och sämre naturligtvis!



När Gustaf dricker drycker  med kolhydrater gäller som huvudregel - ett glas sedan vatten.






Vi har fått lära oss en ramsa - "ELLER-ramsan"



Kolhydrater

Kolhydrater är det gemensamma namnet för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter. Kolhydrater är vår viktigaste energikälla och kommer i stort sett bara från växtriket. Men det finns enstaka kolhydrater även från djurriket, till exempel mjölksocker, alltså laktos.

De kolhydrater många av oss behöver äta mer av finns i livsmedel som
bröd, mjöl, gryn och pasta av fullkorn. potatis. frukt, grönsaker, och baljväxter.
Kolhydrater från livsmedel som innehåller mycket socker, till exempel söta drycker, godis och bakverk, är inte nyttiga.

Varför behöver vi kolhydrater?
Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, som behövs som energi till cellerna. Glukos lagras i levern i form av glykogen som fungerar som energireserv. Hjärnan kan bara använda glukos som bränsle och behöver ungefär 100 gram glukos om dagen.

Olika typer av kolhydrater
Kolhydrater delas främst in i olika sockerarter, stärkelse och kostfibrer.
Hur snabbt kolhydraterna tas upp i kroppen beror på:

- hur de är uppbyggda.
- i vilken form de finns i livsmedlet.
- om de har värmebehandlats.

Det har till exempel betydelse om man äter kolhydraterna i form av hela spannmålskorn eller som mjöl och om de är tillagade eller råa.
Man brukar tala om "snabba" och "långsamma" livsmedel.
Man mäter hur snabbt och länge blodsockernivån påverkas efter att man ätit ett livsmedel. Resultaten uttrycks som glykemiskt index, GI. Ett högt glykemiskt index innebär att blodsockret stiger snabbt och gör att man behöver äta oftare.

Exempel på livsmedel som snabbt påverkar blodsockerhalten är:
- sockerrika livsmedel som söta drycker, godis och bakverk.
- vitt bröd.
Bröd, flingor, gyn, pasta och ris med stor andel hela korn är exempel på livsmedel som ger en långsam och förlängd blodsockerstegring.

Hur kan jag välja bra kolhydrater?
Här är några tips på vad man kan göra för att äta bra kolhydrater:
- Ät mycket frukt, grönsaker, och baljväxter – gärna 500 gram per dag.
- Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
- Ta hjälp av nyckelhålet för att hitta bra alternativ.
- Ät mindre godis, glass och söta bakverk och drick mindre läsk och saft.

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Kolhydrater/

Vad innehåller maten?

LIVSMEDELSVERKET

Tallriksmodellen


Tallriksmodellen åskådliggör hur man komponerar en bra måltid - lunch eller middag. Modellen visar proportionerna mellan olika ingredienser i måltiden.



Tallriksmodellen har tre delar:
  • Den första är potatis, pasta, ris, bulgur och bröd, välj i första hand fullkornsvarianterna. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi kan denna del göras ännu större. Komplettera eventuellt med en bit fullkornsbröd.
  • Den andra delen består av grönsaker, rotfrukter och frukt. Denna del är lika stor som den förra. Den som är överviktig kan låta denna del bli upp till hälften av tallriken.
  • Den minsta delen är avsedd för kött fisk, ägg eller baljväxter, exempelvis bönor.

Lägg märke till att tallriksmodellen visar proportioner mellan de tre delarna. Oavsett om man äter mycket eller litet är proportionerna desamma. Modellen säger ingenting om hur mycket man ska äta - det avgör hunger och energibehovet.

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matcirkeln-och-tallriksmoddellen/Tallriksmodellen/


Vad innehåller maten?

Maten vi äter innehåller en mängd olika ämnen, både nyttiga och mindre nyttiga. För att vi ska må bra behöver vi få i oss lagom mycket energi och tillräckligt med näring. Men det är inte bara mängden näringsämnen som är viktig utan även balansen mellan dem. En bra balans får man genom att äta varierat, det vill säga olika sorters mat.

Energi får vi framför allt från fett och kolhydrater men även från protein. Näringsämnen som protein, fett, vitaminer och mineraler behövs för att bygga upp och underhålla cellerna i kroppen. Dessa ämnen kallas essentiella eller livsnödvändiga näringsämnen och vi kan bara få i oss dem via maten. Varje essentiellt näringsämne har sin speciella uppgift och kan inte bytas ut mot ett annat.

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/


http://www.vardguiden.se/Tema/Halsa/Mat-och-naring/Tallriksmodellen/

Mat - en stor del av diabetikerns vardag

Tidigare skrev jag om hur cellen fungerade, att det behövs insulin för att glukos ska komma in i cellen. Men vad i maten är det som blir glukos? Det är en bit som är jätte viktig att lära sig när man har diabetes.
I maten har vi protein, fett och kolhydrater, vilka alla behöver insulin.
Fett och kolhydrater omvandlas till energi för muskelns arbete.
Protein används för muskelns uppbyggnad.

Det är från kolhydrater som glukos, det som kallas blodsocker bildas.

Hur mycket insulin som behövs varierar, vilket jag tidigare skrivit om.

Insulinet doseras i förhållande till måltidens kolhydrat innehåll.

Detta gör att man kan använda sig av kolhydraträkning för att upprätthålla en god blodsocker kontroll.
Det finns olika metoder för att beräkna sin kolhydratkvot.

Vi har fått en fantastik hjälp av våran dietist för att räkna ut Gustafs kolhydrat kvot, vilken förändras hela tiden.



Barn med diabetes rekommenderas idag att äta som andra barn i samma ålder. Det som är extra viktigt vid diabetes är måltidsordningen.





Diabit på YouTube

Idag har jag hittat jätte många klipp om diabetes via diabit.se.

Jag har själv inte sett dem, men titta gärna! :)

http://www.youtube.com/profile?user=DiabitSweden#g/u

Insulinkänning - Lågt blodsocker

Känning och insulinkänning är samma sak och innebär att man känner av att blodsockervärdet är för lågt (hypoglykemi). Socker är hjärnans ständiga bränsle som behövs dygnet runt. När sockerhalten i blodet är för låg får inte hjärnan så mycket socker som behövs. Det beror på att balansen mellan insulin, mat och rörelse för tillfället har rubbats.
Att få känningar är ofrånkomligt för barn och ungdomar med diabetes. De flesta är ofarliga, lätta känningar som man själv klarar av. Det är bra att genast ta druvsocker och lite vatten för att få stopp på känningen, och sedan äta ungefär som vanligt.

Symtom
Symtom vid känning kan vara trötthet, hunger, svettning, huvudvärk, magont, hjärtklappning, darrighet, koncentrationssvårigheter, oro, förvirring och aggressivitet.


Svåra känningar
Med svåra känningar menas känningar när någon annans hjälp är nödvändig. Hjärnan är då så påverkad av sockerbristen att man inte själv kan klara av känningen. Man kan ha svårt att samla tankarna, bli yr och svag, kanske pratar man otydligt eller lite konstigt. Om det låga blodsockret får fortsätta kan man bli allt tröttare, kanske medvetslös och eventuellt få muskelkramper.
Svåra känningar är obehagliga, men oftast inte farliga. Även svåra känningar är ibland ofrånkomliga, eftersom behandlingen av diabetes inte är så enkel och bra som man skulle kunna önska.


Motreglering och varningssymtom
Det kallas ibland för motreglering då det vid känning utsöndras stresshormoner som adrenalin, noradrenalin, glukagon och cortisol i kroppen i syfte att höja blodsockret. Dessa hormoner ger varningssymtom som t ex darrningar, hjärtklappning, svettning. Varningssymtom vid sjunkande eller lågt blodsocker varierar mellan olika personer och mellan olika tillfälllen.
Det är viktigt att känna igen sina egna varningssignaler så tidigt som möjligt. Hos en del händer det något speciellt i kroppen och/eller mentalt i ett tidigt skede. Om man kan upptäcka det kan vissa känningar behandlas tidigare - bli lindrigare - kanske undvikas.
Tänk efter ibland:
Vad kan du hinna lägga märke till, mentalt och/eller i kroppen? Vad kommer först?
Hur kan du använda tidiga varningstecken för att snabbt behandla känningar?


Rekyl
Om blodsockret stiger kraftigt pga motreglering vid känning kallas det fenomenet för rekyl. Men det man äter efter en känning höjer också blodsockret. Om man vill äta extra mat efter en känning behövs insulin till det man äter.




Behandla känning

Druvsocker med lite vatten är det snabbaste och bästa för att behandla känningar.
Ta 1-2 tabletter (om 3 gram/tablett) per 20 kg kroppsvikt, och vatten. Vila 10-15 minuter tills blodsockret hunnit stiga. Upprepa dosen om effekten inte är tillräcklig! Saknas druvsocker går det även bra med annat som innehåller socker, t ex vanlig saft och juice.
Smörgås och mjölk, choklad och annat som innehåller fett tas upp långsammare, och är därför olämpligt som behandling av känning.
Känning strax innan en måltid behandlas med druvsocker så att blodsockret är normalt innan man tar sitt insulin och äter. Vanlig mat tas upp långsamt och bromsar upptaget av det söta. Känningar släpper inte snabbare om man äter mer mat.


Svår känning
Om personen har lågt blodsocker och är så påverkad att den inte kan ta emot eller svälja något sött behöver närstående ge en glukagonspruta. Tillkalla ambulans om glukagon inte kan ges, eller om glukagon inte får effekt inom 10-15 min. Druvsocker behövs när personen vaknat, vänta 30 min med mat.
Tänk på att alltid ha med druvsocker!

http://www.diabit.se/vad-hander-i-kroppen/syraforgiftning
  • Vid typ1 diabetes är det svårt att helt undvika insulinkänningar. Har Ditt barn ofta insulinkänningar diskutera med din läkare/diabetessjuksköterska så Ni tillsammans kan finna ut vad som är fel i behandlingen.
  • Ha alltid druvsocker i fickan. Vid resor eller andra tillfällen när Du visats utanför hemmet och det kan bli andra tider än i vanliga fall ta med reservproviant såsom frukt eller knäckebröd
  • Ditt barn skall må bra även om han/hon har diabetes och behöver behandling med insulin!
  • Kom ihåg att varje dag börjar med nya möjligheter
http://www.alltomdiabetes.se/website/content/living-with-diabetes/for-foraldrar/ditt_barns_kropp/insulinkanning%20vad%20ar%20det.aspx
Hypo = för lite socker i blodbanan
Hyper = för mycket socker i blodbanan

Blodsocker

För att se hur man tar ett blodsocker med Gustafs utrustning följ länken.
http://ss67i01.stream.ip-only.net/standalone/abbott/index.htm


Insulin dosering/dagbok

Detta var ett väldigt jobbigt moment... Att ta ansvar för Gustafs insulinbehov som ständigt skiftar! Men vi har klarat det rätt bra trots allt! Tack å lov!

Remissionsfasen har påverkat inställningen av doserna... precis när man trodde att man funnit en bra dos så är det dax att korrigera igen...

För att justeringen ska fungera som bäst, måste vi föra dagbok över blodsockernivåerna hela tiden. Blodsocker tar Gustaf före varje måltid och sedan tas ett kontrollvärde för att kontrollera att rätt dos är given. Men ett blodsocker kan vi ta innan fysiskaktivitet, vid sjukdom och så vidare. Vi tar ofta ett blodsocker på natten runt 2.00, detta innebär att vi får väcka Gustaf.



Remission

Remission

När man diagnostiseras med typ 1-diabetes återstår i allmänhet bara 10-20 procent av de insulinproducerande betacellerna. När insulinbehandling sätts in stimuleras de kvarvarande betacellerna att producera insulin under en period innan de helt och hållet slås ut. Detta kallas remissionfasen, ibland smekmånadsfasen.

Under den perioden är det lite lättare att hålla blodsockret jämnt och man behöver lägre insulindoser. Remissionsfasen längd kan variera från allt mellan några veckor till några år. Ju yngre man är vid diagnos, desto kortare blir den i allmänhet.

När ett barn före pubertet behöver mellan 0,6 - 1,1 enhet insulin/ kilo/ dygn är smekmånadsfasen över, den egna insulinproduktionen har så gott som upphört. I puberteten kan behovet öka ända upp till 1,5-2,0 enheter/kilo/dygn när remissionsfasen är över.
När man blivit vuxen sjunker insulinbehovet.

Forskare arbetar i flera olika projekt för att hitta metoder att bevara den egna insulinproduktionen längre. Ett omskrivet exempel är försöket med GAD-vaccin, som dock lades ned 2011 sedan man i fas 3-studierna inte kunnat se någon signikant effekt.


http://www.ssdf.nu/om-diabetes/typ-1-diabetes-remission.php

Dosering av insulin

Behovet av insulin varierar från person till person och kan bland annat bero på:

  • Om bukspottskörteln fortfarande producerar något insulin
  • Hur snabbt insulinet tas upp från stickstället till blodet
  • Var i kroppen insulinet injiceras
  • Hur djupt man injicerar
  • Hur stor måltiden är
  • Psykisk stress, som ökar behovet
  • Fysisk aktivitet som minskar behovet
  • Hormonella faktorer, t.ex pubertet och graviditet som ökar behovet.
  • Insulinbehov

Även om insulinbehovet varierar brukar man brukar ange följande ungefärliga tumregler för insulinbehov per dygn:

  • Under uppväxtåren : 0,7 - 1,0 enheter per kilo kroppsvikt och dygn
  • Under pubertetsåren : 1,0 - 1,5 enheter per kilo kroppsvikt och dygn
  • I vuxen ålder : 0,6 - 0,7 enheter per kilo kroppsvikt och dygn

Försök att hitta din egen insulinprofil
Det enskilda behovet av basinsulin och måltidsinsulin varierar således och måste anpassas individuellt för varje person.
Målet är att hitta en insulinprofil som passar den enskilda individen vad gäller matintag och aktivitetsnivå. Det är viktigt att du har en bra kontakt med ditt diabetesteam och diskuterar dig fram till den bästa lösningen för dig. Man får aldrig pressa blodsockret för lågt så att svåra insulinkänningar uppkommer. Det är bra att man själv intresserar sig för sin insulinbehandling, skaffar sig egen kunskap om diabetes och lär sig hur man skall hantera insulindoseringen i olika situationer.

http://www.alltomdiabetes.se/website/content/control-through-insulin/insulin/dosering_av_insulin.aspx


Förvaring av insulin

Insulin mår bäst av att förvaras i kylskåp vid 2-8 grader men det är hållbart upp till fyra veckor vid 25 grader. Den insulinpenna du använder ska du ha i rumstemperatur. Skriv gärna upp vilket datum du satt in en ny ampull eller börjat med en ny förfylld insulinpenna för att hålla koll på hur länge du använt pennan. Det insulin som du inte börjat använda förvaras alltid i kylskåp och helst i dörrfacket för att undvika att det fryser.

Insulin och kyla

Insulin får inte frysa. Om insulinet fryser kan det få sämre effekt och ska kastas bort. Det är viktigt att tänka på hur du förvarar insulinpennan på vintern om du är utomhus. Ett bra sätt för att undvika frysning är att ha insulinet nära kroppen till exempel i en innerficka.

Tänk också på att om du flyger ska du alltid förvara insulinet i handbagaget. Annars finns det risk för frysning. Läs mer om insulin på resa.

Insulin och värme

Insulin ska förvaras vid högst 25 grader. Om insulinet utsätts för stark värme kan det brytas ner och effekten av insulinet kan försämras. Om du reser till ett varmt klimat kan det vara en god ide att ta med en kylväska för att inte utsätta insulinet för värmen. Använder du kylväska, se till så att insulinet inte ligger nära och har direkt kontakt med kylklampar och istället blir frysskadat.

Var noga med att inte heller utsätta insulinet för starkt solljus.

 

http://www.insulin.se/Startsida_insulin/Insulinbehandling/Forvaring/


Hur ska insulin injiceras?

Hur ska insulin injiceras?

Insulinpennor är idag det vanligaste hjälpmedlet som används för att ge insulin. Tillsammans med sjuksköterskan eller läkaren bestämmer ni vilken insulinpenna och nål som passar dig bäst.

Insulinet ska hamna i underhudsfettet, det område som är mellan huden och muskeln, där det tas upp i blodet i en jämn takt. Du ska byta nål vid varje injektionstillfälle. Ta inte längre nål än nödvändigt vid injektion.

Var på kroppen ska insulinet injiceras?

Vilket injektionsområde du ska använda diskuterar du med din sjuksköterska eller läkare. Det är viktigt att du varierar platsen för injektionerna inom området. Om du injicerar på samma plats under en längre tid kan det uppstå ”fettkuddar” (lipohypertrofi) och det medför att det insulin du injicerar ger sämre effekt.

Lämpliga injektionsområden

Magen
Du sticker i ett lyft hudveck. (Injektion utan hudlyft kan göras om det är uppenbart att fettjockleken överstiger nålens längd.)

Fram och utsidan av låren
Du sticker i ett lyft hudveck. (Injektion utan hudlyft kan göras om det är uppenbart att fettjockleken överstiger nålens längd.)

Skinkornas övre del, yttre del
Skinkorna har ett vanligtvis ett tjockt lager av underhudsfett och därför kan du sticka utan att lyfta hudveck.

http://www.insulin.se/Startsida_insulin/Insulinbehandling/Injektionsteknik/
http://www.alltomdiabetes.se/website/content/living-with-diabetes/for-dig-med-typ-1/din_behandling/sa%20har%20injicerar%20du%20insulin.aspx
I denna insulinpenna, Echo, har Gustaf Novorapid som tas till varje måltid.

Första insulinpennan

Nu var det då dax för Gustaf att avsluta den intravenös insulinbehandlingen och övergå i sprutform.
Det här var inte alls Gustafs grej, ursh vad han tyckte detta var jobbigt. Efter övertalning så blev slutet ändå gott. Det var inte lika farligt som han hade trott.


Super duper duktiga Gustaf!!!! <3

Vad är insulin?

Insulin är ett hormon som tillverkas i bukspottkörteln och utsöndras därifrån till blodet efter en måltid som ett svar på förhöjda nivåer av socker (glukos) i blodet. Människan har dock alltid en liten mängd insulin i blodet vilket håller sockerämnesomsättningen i balans. Utan denna basnivå av insulin börjar kroppen själv producera socker, vilket framförallt sker under natten. Det finns alltså även ett grundbehov av insulin mellan måltiderna utöver det insulin som utsöndras vid måltid.

Insulin bildas i betaceller som finns i de Langerhanska öarna i bukspottskörteln. Namnet insulin kommer från Insula som betyder ö.

Insulin och diabetes

Eftersom diabetes är en sjukdom där kroppen inte förmår att producera tillräckligt med insulin så är det inte konstigt att ”tillverkat” insulin används som behandling vid diabetes mellitus.

Behandling med insulin

Insulinerna som används vid diabetesbehandling har alltsedan det första framställdes för drygt 80 år sedan blivit allt fler och bättre. Insulinerna har blivit mer skräddarsydda för att passa olika sorters diabetes och efterliknar mer en normal insulinproduktion. Valet av insulin beror på vilken form av diabetes och vilka individuella behov en person med diabetes har. Grovt kan de olika insulintyperna delas in i basinsulin, måltidsinsulin och mixinsulin.

Hur fungerar insulin?

För att sockermolekylerna ska kunna gå över från blodet in i kroppens olika celler behövs insulin. Insulin kan liknas vid en nyckel som öppnar en dörr i cellväggen så att sockermolekylerna kan passera in. Om det finns för lite insulin stannar sockret kvar i blodet och cellerna får för lite energi och dessutom blir blodsockret högt. Insulin har även effekter på kroppens omsättning av fettsyror och gör att triglycerider tas upp i blodet.

 

 

Du kan läsa om basinsulinmåltidsinsulininsulin och mixinsulin om du följer länken här:

http://www.insulin.se/Startsida_insulin/Insulinbehandling/


För att komma in i cellen behövs en nyckel

Allt som vi äter tas upp från tarmen till blodet i form av glukos (druvsocker) och fruktsocker (fruktos). För att vi ska kunna tillgodogöra oss "energin" inne i cellen, behövs en "insulin nyckel"för att "öppna dörren".  Detta är livsviktigt, för utan drivmedel stannar "motorn".

När vi människor svälter så saknas glukos i blodbanan, då hjälper det inte med insulin. Vid svält börjar kroppen att frigöra fett, vilka omvandlas till ketoner. Detta händer tex också vid magsjuka.


Du som är mer intresserad av kroppens uppbyggnad på cellnivå kan läsa mer i denna länk:
http://www.1177.se/Vasternorrland/Tema/Kroppen/Kroppens-byggstenar/Celler-och-vavnader/

RSS 2.0