Stevia på Livsmedelsverket

 

På Livsmedelsverket kan man läsa följande:
 
http://www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Tillsatser-/Stevia-och-steviolglykosider/
 

Vad är Stevia?

Stevia är en växt som på latin heter Stevia rebaudiana L. Den odlas traditionellt i Sydamerika. Växten innehåller söta ämnen, steviolglykosider, som är ungefär 300 gånger sötare än socker. 


Vad är skillnaden mellan Stevia och steviolglykosider?

Stevia är själva växten. Steviolglykosider är de söta ämnen som utvinns ur växten och som nu godkänts som livsmedelstillsats.


Är Stevia godkänt som livsmedel?

Nej, växten stevia i färsk eller torkad form är inte godkänd som livsmedel inom EU. Detta innebär att produkter som innehåller växten Stevia inte får säljas. Däremot får steviolglykosider, E960, användas som tillsats sedan den 2 december 2011. Tillsatsen får användas som sötningsmedel i begränsade mängder. I EU:s tillsatsförordning står det i vilka livsmedel steviolglykosider får användas och i vilka mängder.


Varför är inte växten Stevia godkänd som livsmedel?

Det företag som vill få växten Stevia godkänd som så kallat nytt livsmedel måste lämna underlag till en säkerhetsprövning. Hittills har inget företag lämnat tillräckligt underlag för att en säkerhetsprövning ska kunna göras. Därför är inte Stevia godkänt som nytt livsmedel och får alltså inte säljas i inom EU.


Går det att köpa steviolglykosider i livsmedelsbutiken?


Det är tillåtet att sälja bordssötningsmedel som innehåller tillsatsen steviolglykosider. Sötningsmedlet finns också som tillsats i läsk och andra produkter på marknaden.


Hur vet man att ett livsmedel innehåller steviolglykosider?

Det finns flera livsmedel på marknaden som är sötade med tillsatsen steviolglykosider. Då de företag som vill sälja växten Stevia som livsmedel ännu inte har visat att det är ett säkert livsmedel är det viktigt att inte blanda ihop Stevia med den godkända tillsatsen steviolglykosider.

Att märka produkter som innehåller tillsatsen steviolglykosider med uppgiften ”sötad med Stevia” eller liknande är vilseledande.  Produkterna innehåller inte Stevia utan vissa ämnen, steviolglykosider, som är utvunna ur Stevia.

Steviolglykosider ska precis som andra livsmedelstillsatser stå i ingrediensförteckningen med så kallat funktionsnamn, i det här fallet sötningsmedel, och vedertaget namn eller E-nummer. Exempel: Sötningsmedel steviolglykosider eller Sötningsmedel E 960. 

Dessutom ska uppgiften ”innehåller sötningsmedel” finnas i närheten av livsmedlets namn. Om en produkt innehåller både tillsatt socker och sötningsmedel ska uppgiften ”innehåller socker och sötningsmedel” finnas i närheten av livsmedlets namn.

 

 

Steviolglykosider som bordssötningsmedel

Det ska framgå av produktbeskrivningen vilka sötningsmedel som bordssötningsmedlet är baserat på. Exempelvis ”steviolglykosidbaserat sötningsmedel”. Om produkten innehåller en kombination av flera olika sötningsmedel ska det också framgå av produktbeskrivningen.

 

Uppdaterad: 2012-03-19

 





 

 

Och detta kan man läsa på http://www.slv.se/sv/grupp2/livsmedelsforetag/Aromer-tillsatser-enzymer-och-berikning/Sotningsmedlet-steviolglykosider/

 

 

Sötningsmedlet steviolglykosider

Steviolglykosider är söta ämnen som utvinns ur växten Stevia. Den 2 december 2011 blev steviolglykosider, E 960, godkänt som livsmedelstillsats. I vilka livsmedel och under vilka villkor steviolglykosider får användas framgår av förordning (EU) nr 1131/2011. Detta är en ändring av bilaga II till förordning (EG) nr 1333/2008 om livsmedelstillsatser. Se länk till höger på denna sida.  

 

Märkning av produkter som innehåller steviolglykosider

Det är viktigt att skilja på tillsatsen steviolglykosider (E 960) och växten Stevia, som är ett icke godkänt nytt livsmedel. Läs mer om nya livsmedel till höger på denna sida. Att märka livsmedel, som innehåller steviolglykosider, med uppgiften ”sötade med Stevia” eller något liknande anses vara vilseledande. 

 

Steviolglykosider ska precis som andra livsmedelstillsatser märkas ut med funktionsnamn följt av vedertaget namn eller E-nummer i ingrediensförteckningen.

 

Exempel: Sötningsmedel steviolglykosider eller sötningsmedel E 960.

 

Detta framgår av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2004:27) om märkning och presentation av livsmedel. Se länk till höger på denna sida.

 

Dessutom ska uppgiften ”innehåller sötningsmedel” åtfölja den beteckning under vilken livsmedlet säljs när livsmedlet innehåller sötningsmedel. Om en produkt innehåller både tillsatt socker och sötningsmedel ska uppgiften ”innehåller socker och sötningsmedel” åtfölja livsmedlets beteckning. Detta framgår av Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2002:27) om märkning av vissa livsmedel, se länk till höger på denna sida.

 

Renhetskriterier för livsmedelstillsatser

I samband med att en livsmedelstillsats blir godkänd tas det fram en specifikation om krav på identitet och renhet som denna tillsats måste uppfylla. Det är viktigt att dessa krav är uppfyllda eftersom det kan innebära en hälsorisk för konsumenten om tillsatserna inte håller livsmedelskvalitet.

 

Specifikationen som gäller för steviolglykosider finns i förordning (EU) nr 231/2012 om fastställande av specifikationer för livsmedelstillsatser, se länk till höger på denna sida. Det är endast specifikationen för steviolglykosider (E 960) och för metakrylatsampolymer (E 1205) som får tillämpas samma dag som denna förordning trädde ikraft, det vill säga från och med den 29 mars 2012.

 

Resten av förordningen får börja tillämpas först den 1 december 2012. Innan detta datum ska alltså direktiven med specifikationer för livsmedelstillsatser fortsätta tillämpas för alla andra tillsatser. Läs mer under "tillsatser" till höger på denna sida.

 

Steviolglykosider som bordssötningsmedel

Steviolglykosider är bland annat godkänt att använda i bordssötningsmedel. Definitionen av bordsötningsmedel finns bland övriga definitioner i tillsatsförordningens artikel 3. Utöver de allmänna märkningskraven i märkningsföreskrifterna ska det på ett bordssötningsmedel framgå av försäljningsbeskrivningen vilket eller vilka sötningsmedel som ingår enligt: 

”[sötningsmedlets eller sötningsmedlens namn]-baserat bordsötningsmedel”. Detta gäller för alla typer av bordssötningsmedel.

 

Exempel

"steviolglykosidbaserat bordssötningsmedel"

”steviolglykosid och erytritolbaserat bordsötningsmedel”

 

Om E 960 kombineras med sötningsmedel i form av sockeralkoholer, till exempel erytritol, ska följande varningstext ingå i märkningen ”Överdriven konsumtion kan ha laxerande

verkan”.

 

Om aspartam eller salt av aspartam och acesulfam används i ett bordsötningsmedel ska varningstexten "Innehåller en källa till fenylalanin" ingå i märningen. Detta framgår av artikel 23 i tillsatsförordningen. Se länk till höger.

 

I samma artikel, punkt 4, står också att tillverkare av bordssötningsmedel på lämpligt sätt ska ge den information som behövs för att konsumenterna ska kunna använda produkten på ett säkert sätt.

Det kan handla om att ge rätt doseringsangivelse utifrån vad som är säkert för konsumenten. I märkningsföreskrifterna finns krav på bruksanvisning enligt 59 §: ”bruksanvisning ska finnas om avsaknad av sådan gör det omöjligt för konsumenten att använda livsmedlet på ett ändamålsenligt sätt.” Det är företagarens ansvar att se till att konsumenten får den information som den behöver för att använda produkten på ett säkert sätt.

Uppdaterad: 2012-04-10

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0