Mat - en stor del av diabetikerns vardag

Tidigare skrev jag om hur cellen fungerade, att det behövs insulin för att glukos ska komma in i cellen. Men vad i maten är det som blir glukos? Det är en bit som är jätte viktig att lära sig när man har diabetes.
I maten har vi protein, fett och kolhydrater, vilka alla behöver insulin.
Fett och kolhydrater omvandlas till energi för muskelns arbete.
Protein används för muskelns uppbyggnad.

Det är från kolhydrater som glukos, det som kallas blodsocker bildas.

Hur mycket insulin som behövs varierar, vilket jag tidigare skrivit om.

Insulinet doseras i förhållande till måltidens kolhydrat innehåll.

Detta gör att man kan använda sig av kolhydraträkning för att upprätthålla en god blodsocker kontroll.
Det finns olika metoder för att beräkna sin kolhydratkvot.

Vi har fått en fantastik hjälp av våran dietist för att räkna ut Gustafs kolhydrat kvot, vilken förändras hela tiden.



Barn med diabetes rekommenderas idag att äta som andra barn i samma ålder. Det som är extra viktigt vid diabetes är måltidsordningen.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0