Kolhydrater

Kolhydrater är det gemensamma namnet för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter. Kolhydrater är vår viktigaste energikälla och kommer i stort sett bara från växtriket. Men det finns enstaka kolhydrater även från djurriket, till exempel mjölksocker, alltså laktos.

De kolhydrater många av oss behöver äta mer av finns i livsmedel som
bröd, mjöl, gryn och pasta av fullkorn. potatis. frukt, grönsaker, och baljväxter.
Kolhydrater från livsmedel som innehåller mycket socker, till exempel söta drycker, godis och bakverk, är inte nyttiga.

Varför behöver vi kolhydrater?
Det mesta av kolhydraterna bryts ner i kroppen till sockerarten glukos, som behövs som energi till cellerna. Glukos lagras i levern i form av glykogen som fungerar som energireserv. Hjärnan kan bara använda glukos som bränsle och behöver ungefär 100 gram glukos om dagen.

Olika typer av kolhydrater
Kolhydrater delas främst in i olika sockerarter, stärkelse och kostfibrer.
Hur snabbt kolhydraterna tas upp i kroppen beror på:

- hur de är uppbyggda.
- i vilken form de finns i livsmedlet.
- om de har värmebehandlats.

Det har till exempel betydelse om man äter kolhydraterna i form av hela spannmålskorn eller som mjöl och om de är tillagade eller råa.
Man brukar tala om "snabba" och "långsamma" livsmedel.
Man mäter hur snabbt och länge blodsockernivån påverkas efter att man ätit ett livsmedel. Resultaten uttrycks som glykemiskt index, GI. Ett högt glykemiskt index innebär att blodsockret stiger snabbt och gör att man behöver äta oftare.

Exempel på livsmedel som snabbt påverkar blodsockerhalten är:
- sockerrika livsmedel som söta drycker, godis och bakverk.
- vitt bröd.
Bröd, flingor, gyn, pasta och ris med stor andel hela korn är exempel på livsmedel som ger en långsam och förlängd blodsockerstegring.

Hur kan jag välja bra kolhydrater?
Här är några tips på vad man kan göra för att äta bra kolhydrater:
- Ät mycket frukt, grönsaker, och baljväxter – gärna 500 gram per dag.
- Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris.
- Ta hjälp av nyckelhålet för att hitta bra alternativ.
- Ät mindre godis, glass och söta bakverk och drick mindre läsk och saft.

http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Kolhydrater/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0