Kan man äta allt?

Det finns egentligen inget som man inte kan äta, men tyvärr svänger blodsockret mer om man äter mycket sötsaker.

Istället för att fokusera på vad man inte får äta pratar vi gärna mer om vad som är bra att äta och helheten på måltiden. Målet i diabetesvården är alltid att man ska må så bra som möjligt, dvs att undvika svängande blodsocker, känningar och höga blodsockervärden.

Det är också viktigt att du som har diabetes får njuta av sådant som just du gillar, men frihet kräver ansvar. Alltför stor variation eller för stor mängd av sötsaker gör det oftast svårt att balansera blodsockret.

Ökad kunskap om kost och om vilka livsmedel man kan äta mer respektive mindre av ger en bra förutsättning för att du ska må bra, både kort- och långsiktigt. Dietisten hjälper dig med detta.

Lördagsgodis och fredagsmys

"Får man äta godis?" eller "Nu är det slut med godisätandet" är vanliga kommentarer man hör från dem som just fått diabetes. Hur är det egentligen med det?

Visst är det så att godis och andra sockerrika produkter, som t ex kakor, läsk och andra söta drycker höjer blodsockret snabbt. Men det betyder inte att det är förbjudet att äta godis. Man bör dock inte äta godis alltför ofta och i allt för stor mängd, lördagsgodis är en bra regel.

Det är också bra om man äter sitt godis eller andra sötsaker som en del av en måltid, då det inte ger samma effekt på blodsockret. Det är viktigt att man tänker på att ge extra insulin till godiset man äter.

Hur mycket blodsockret stiger efter att man ätit godis beror också på hur stor mängd man har ätit. Det är lättare att få ett bra blodsocker om man inte äter så stora mängder på en gång. Ett stort intag av sötsaker kan göra att du inte täcker ditt näringsbehov.

Chips och ostbågar innehåller en hel del kolhydrater, men också fett som gör att blodsockret inte stiger lika snabbt. Det är dock viktigt att man tar insulin i rätt mängd till detta. Nötter av olika slag är rika på enkelomättat fett och innehåller inte så mycket kolhydrater. Det gör att de inte höjer blodsockret så fort och, men på grund av sitt höga fettinnehåll innehåller de mycket kalorier vilket kan göra att man går upp i vikt om man äter stora mängder.

Sockerfritt
Sockerfritt godis innehåller inte vanligt socker utan får sin söta smak från olika sötningsmedel, oftast så kallade sockeralkoholer som xylitol, maltitol och sorbitol. Dessa höjer inte blodsockret lika mycket som vanligt socker, men godiset innehåller en del kolhydrater vilket gör att blodsockret ändå kan påverkas. En del sötningsmedel är dessutom laxerande och man kan få ont i magen om man äter mycket av dessa.

http://diabit.se/mat/vad-kan-du-ata



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0